Николай Василев София ще бъде домакин на международния икономически форум Кран Монтана между 9 и 11 април 2003 година. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката Николай Василев и основателя и президент на форума Жан-Пол Картерон. По време на разговорите бяха обсъдени темите на конференцията.

Гостът е в България от вчера по покана на вицепремиера Василев. Глобалните икономически условия и отражението им върху развитието на страните от Централна и Източна Европа, регионалните инициативи и постиженията на българската икономика са акценти на предстоящата проява.

Поканени са политически лидери от региона и бизнесмени от Европа и САЩ.

Според Картерон форумът ще е добра възможност за България да демонстрира макроикономическите си постижения пред чуждестранните инвеститори. За представителите на чуждестранния бизнес не са достатъчни само законодателните облекчения, каза Картерон. По думите му инвеститорите се интересуват от политическа стабилност, овладяната корупция и от правителство, което работи за интересите на страната.

Форумът в София ще се финансира по частен път с пари на български и мултинационални компании. Очаква се да има интерес от деловите среди заради възвръщаемостта на инвестициите в подобен форум.

Днешната програма на госта предвижда срещи с президента Георги Първанов, с премиера Симеон Сакскобургготски и с бившия президент Петър Стоянов.

Президентите Желю Желев и Петър Стоянов са носители на специалната награда на фондацията към форума Кран Монтана.