Паси Предложихме на посланика на САЩ в Кувейт Ричард Джоунс пакет от конкретни оферти на български компании за участие във възстановяването на Ирак. Това заяви министърът на външните работи Соломон Паси след срещата си късно снощи с американския дипломат, съобщава БТА.

Българският министър обаче не пожела да уточни за колко фирми става въпрос и каква е сферата им на дейност. По думите на министър Паси, Ричард Джоунс е обещал да проучи проектите и да ги придвижи.

Дали сме политическа рамка - оттук нататък фирмите трябва да се състезават, каза българският министър. Той допълни, че трябва да се работи по много канали - чрез София, чрез Кувейт, чрез Багдад, но централният е Вашингтон.

Министър Паси каза също, че МВнР е събрало хуманитарна помощ от близо 20 тона за Ирак. Тя включва лекарства, детски храни и дрехи, и други продукти, предназначени за болни деца. В момента се търсят начини за нейното транспортиране.

Бях искрен пред вашия министър и обясних, че Кувейт е свободен пазар и затова вашите компании трябва да работят сериозно, за да са конкурентни тук. Това заяви председателят на кувейтския парламент след срещата си с министър Паси, цитиран от БНР.

Той формулира категорично воля за задълбочаване на двустранните политически и икономически връзки и спомена за възможността да бъде организирана седмица за представяне на българския бизнес в страната. Според него особено важно е хората в този регион да научат повече и за условията за туризъм, които България предлага.

Кувейтският политик заяви още, че оценява високо ролята на България в региона. Според него в Съвета за сигурност на ООН България представлява не само себе си, но и държавите от Третия свят, сред които причисли и Кувейт.

Надяваме се, че България има своето място в региона и ще постигнем съвместна договореност да влезем заедно в битката по възстановяването на Ирак. Това заяви днес кувейтският вицепремиер и министър на външните работи Шейх Сабах ал Ахмед ас Сабах след среще с българския си колега Соломон Паси.

Дарик радио съобщи, че кувейтският министър е изказал специални благодарности на българското правителство аз последователната му подкрепа за позицията и каузата на Кувейт.

Министър Паси се срещна още с кувейтския министър на информацията и и.д. министър на петрола Шейх Ахмед ал Фахт ас Сабах.

Двамата подписаха междуправителствена програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата за периода 2003 – 2005г.