Радвам се, че тази малка криза, която имахме, даде възможност да фокусираме вниманието си към работата на Националната хидрометеорологична служба.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на тържествено събрание на Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ) по повод професионалния празник на института и Световния ден на водата.

Метеоролозите: БАН обсебва базата ни

Метеоролозите: БАН обсебва базата ни

Имотите са държавни и предоставени за целево ползване на НИМХ

Припомняме, заради ниски заплати и лоши условия на труд метеоролозите от НИМХ поискаха да излязат от структурата на Българската академия на науките (БАН) и преминаха към Министерството на образованието и науката (МОН). Част от структурата остана в БАН

С влизане в сила на Закона за държавния бюджет от 9 януари 2019 г. НИМХ се преобразува от основно звено на БАН в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е МОН.

Мнението на БАН бе, че с откриването на новия Институт за изследване на климата, атмосферата и водите към академията (ИИКАВ-БАН) и влизането на Закона за бюджета за 2019 година ще приключи "безпрецедентният процес на отделяне на НИМХ от структурата на Академията".
Отделянето на НИМХ било в грубо нарушение на автономията на БАН, бе казано в позиция на академията от 11 декември 2018 г.

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Борисов не може да остави и държавата да е заложник на тези процеси

На днешния професионален празник проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ акцентира, че Институтът съчетава научна дейност и метеорологична служба. Към момента учените от института изпълняват 44 проекта, като 13 от тях са с европейско финансиране. 1026 станции за измерване за разлика от преди десетилетия, когато този брой е или два пъти повече, посочи Брънзов. В института сега работят 1285 души.

Брънзов подчерта, че над 100 години без прекъсване работят три наши метеорологични станции - от 1899 година, признати в цял свят. Данните от първия Институт по метеорология в България са били публикувани в Държавен вестник. Само за 3 години в страната се откриват още 20 метеорологични станции в страната.

Проф. Христомир Брънзов заяви, че тази година темата за водата е посветена на достъпността до ресурси по целия свят.

Това са дни, в които ние си припомняме колко са важни времето, водата, слънцето за нашия живот. По същия начин сме склонни да забравяме работещите в старите български институции според Вълчев.

Няма как да не се замислим за климатичните промени,които вече оказват влияние върху живота ни. Недостигът на вода ще се усети във всички страни и ще предизвика миграционни процеси, изтъкна просветният министър. По думите му НИМХ е необходим в редица сектори, определяйки работата на института като впечатляваща.

Вълчев изрази надежда ,че държавата ще подкрепя повече института в бъдеще.