Интересът на гражданите се гарантира чрез държавните институции, а не чрез участие на държавата в предприятията. Това коментира бившият министър на околната среда Юлиан Попов по повод хипотезата за евентуално държавно участие в сделката за ЧЕЗ.

"В момента България има един доста независим регулаторен орган (КЕВР), на който можем да разчитаме, но е много добре предприятието и регулаторната работа да бъдат отделени, за да може едното да следи другото. Започнем ли да ги свързаме, нещата се оплескват", изтъкна Попов.

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

Да се провери произходът на средствата на "Инерком" за купуването на ЧЕЗ

По думите му, ЧЕЗ е голяма за българските мащаби фирма, но не и за световните. Информацията, че зад офшорното финансиране наднича руско-грузински инвеститор, би била притеснителна, ако се окаже вярна.

"До този момент, това e излязло във вестник на един чех, който се кара с друг чех. Ние винаги мислим, че ние сме корумпираната страна, държавата, завзета от олигарси и т.н. и всички други са целите в бяло. Чешките милиардери обаче са едно много особено явление, които са окупирали тотално държавата си. Ако един се кара с друг, ние не бива да предполагаме, че това е самата истина. Трябва много да внимаваме с тези техни караници", предупреди експертът.

Манолова иска КЕВР да си свърши работата за ЧЕЗ

Манолова иска КЕВР да си свърши работата за ЧЕЗ

Сделката е извършена непрозрачно според омбудсмана

Според Попов, сделката за ЧЕЗ не застрашавала националната сигурност, защото е свързана с енергийната сигурност на крайния потребител, но "КЕВР и министъра на енергетиката имат правомощия, в момента в който те сметнат че съществува риск за сигурността на доставките, да се намесят".

Той подчерта, че е време да се престане да се говори за АЕЦ "Белене", тъй като свръхпроизводство на енергия е регионален, европейски и глобален проблем заради нарастващата енергийна ефективност и евтината енергия от ВЕИ.

ДПС против влизането на държавата в ЧЕЗ
Обновена

ДПС против влизането на държавата в ЧЕЗ

Карадайъ: Има криза в либералните демокрации