ДПС се обяви против участието на държавата в сделката за ЧЕЗ, съобщи БНТ. Те са против национализацията не само на ЧЕЗ, но и на другите ЕРП-та в България.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Отвореното управление и снаждането между управлението и съдебната власт е темата на семинара на ДПС.

По мнението на депутата на ДПС Рамадан Аталай, който е член на парламентарната комисия по енергетика, държавата по никакъв начин не бива да влиза в сделката с ЧЕЗ. Да не се национализира нито едно ЕРП, иска той.

На база изнесената миналата седмица в комисии информация, Аталай коментира, че тази фирма "Инерком" няма нито финансов, нито какъвто и да е друг капацитет, за да управлява ЧЕЗ. Припомняме, на комисията беше изслушана и собственичката на купувача на ЧЕЗ - Гинка Върбакова.

Теменужка Петкова не се срамува от действията си

Теменужка Петкова не се срамува от действията си

Не трябва да се поставя кабинетът в тази ситуация и да му се извиват ръцете

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха тази сутрин в Министерски съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

БСП излезе със списък с фалшивите твърдения на Цветанов

БСП излезе със списък с фалшивите твърдения на Цветанов

Левицата изпрати писмо: "Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов в БНТ"

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов. Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Искрен Веселинов: Официалната печалба на ЧЕЗ е около 100 млн. лева

Искрен Веселинов: Официалната печалба на ЧЕЗ е около 100 млн. лева

КЕВР да има правомощията на БНБ за енергийната сфера, иска проф. Валери Димитров

Пред БТА пък председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че не вижда нищо либерално в това държавата да се меси в сделки. "Остатъчният пакет от ЕРД-тата съвсем скоро, преди няколко години, мисля, че първото правителство на Борисов ги приватизира. Само в рамките на няколко години, ако властта и държавата има друго мнение, иска да развива друг процес, то според нас това не е либералният подход. Ако има такъв ход, само след няколко години пак ще ги приватизираме тези придобити от държавата акции", изтъкна Карадайъ. По думите му ДПС има готовност за участие в избори. След последните избори през 2017 г. се е получило обединение на избиратели на партията им.

Има криза в либералните демокрации и трябва либералните партии да помислят как да се излезе от тази криза. Така лидерът на движението  коментира темата за отвореното управление.

"Свободните и активни граждани с помощта на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление", категоричен е Карадайъ.