Учуден съм, че един енергиен министър се изказва против приватизацията на ЕРП-тата по принцип. Не приемам подобна оценка от енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. Не съм участвал в приватизацията на ЕРП-тата, но тя беше една от най-добрите за времето си.

Това коментира бившият вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) Николай Василев в ефира на Нова телевизия на въпрос дали това, което в момента се случва с ЧЕЗ, е последица от приватизацията на ЕРП-тата.

Според него приватизацията може да се смята за добра за времето си поради две причини. Първата от тях е, че приходите, които се получиха от приватизацията на трите ЕРП-та, са приблизително 1,5 млрд. лева. Втората причина е, че критериите за участие бяха много високи и нямаше "маймунски" и офшорни компании.

Кадиев: Национално предателство е държавата да партнира на "Инерком" в сделката за ЧЕЗ

Кадиев: Национално предателство е държавата да партнира на "Инерком" в сделката за ЧЕЗ

Властта се опитвала да мотае сделката, за да се размине скандалът

Василев увери, че приватизацията на ЕРП-тата няма нищо общо с националната сигурност.

"Регулацията на ЕРП-тата е по-ясна, когато е в частни ръце, защото ако държавата вземе участие в сделката и вдигне цената на тока, то всички ше излязат на протест пред Министерски съвет да искат безплатен ток", каза още той.

За мен държавата трябва да има нула процента и да не участва в сделката, отсече бившият вицепремиер.

ЧЕЗ проучва възможностите държавата да влезе в сделката

ЧЕЗ проучва възможностите държавата да влезе в сделката

След няколко седмици преговорите по сделката ще продължат

На въпрос трябва ли по-малка фирма да придобие собствеността върху електроразпределителното дружество, Василев заяви, че по-лошо от това не може да се случи, ако "Инерком Груп" придобие ЧЕЗ.

По думите му, най-лошото, което може да се случи, е ако държавата влезе в сделката за ЧЕЗ - поради две причини. Първата е, че държавата е лош стопанин, а втората е, че ако държавата може да помогне за сделката с ЧЕЗ с парите на данъкоплатците.

"Има хора в държавата, които знаят кой стои зад Гинка Върбакова, но ако не се включи пряко в сделката, тя може да пропадне", допълни Василев.

Той коментира, че има достатъчно механизми, с които може да се прекрати сделката за ЧЕЗ. Според него това може да стане с няколко обаждания от "Дондуков" 1 до няколко банки, както и до електроразпределителното дружество в Прага.

Трайков: Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та

Трайков: Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та

Хората, които не разбират от икономика, усещат с кожата си, че нещо не е наред

На въпрос има ли някакъв благоприятен вариант, с който да приключи сделката, той отговори: "Първия вариант е държавата да не се включи в сделката. Вторият вариант е самата сделка да се разпадне от само себе си. Третият вариант е с няколко обаждания в Прага и в няколко банки да не се продава голямо електроразпределително дружество на малка фирмичка".

Василев допълни още, че не е участвал в приватизацията на ЕРП-тата и не се е произнасял по нея.

По думите му, в ГЕРБ има много трезвомислещи хора и те са против участието на държавата в сделката за ЧЕЗ.