"Хората, които не разбират от икономика и инвестиции усещат с кожата си, че нещо не е наред. Това се използва от популистки партии като БСП, които се опитват да създават истерии и да се бутат в посока национализация и други натрапчиви идеи".

Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред журналисти в Специализирания наказателен съд в коментар по темата за продажбата на ЧЕЗ.

Хората, които разбират от финанси и инвестиции, поставят въпроси, които не намират отговор. С това се създава усещането, че истината се скрива и не се казва нито от купувача, нито от продавача, нито от държавата.

На въпрос, ако тази сделка не се състои, дали ще се намери друг желаещ, Трайков отговори, че единствено от ЧЕЗ могат да отговорят дали искат да продължат сделката за електроразпределителното дружество.

Според него Трайков държавата няма какво да допринесе като партньор в тази сделка и тя неслучайно се е оттеглила, за да постигне инвестиране и подобряване дейността на дружествата.

"Държавата няма никаква работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та", отсече Трайков.

Според него има много противоречия по тази сделка, защото веднъж се говорило за акции, веднъж за една банка, веднъж за пет банки, за офшорни дружества и на фона на тази неизвестност продавачът смята, че купувачът има възможност да плати сумата.

"Задават се и много въпроси за цената на дружеството, дали тя е висока или не, но тя зависи изцяло от отношението на държавата и нейните регулаторни органи", каза още Трайков.

На въпрос дали познава собственика на "Инерком Груп", Трайчо Трайков каза, че не познава Гинка Върбакова и фирмите й.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия. 

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че стартират подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

От вчера обаче се води и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отрече такова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.