Три са основните индикатори за оценка на изпълнението на бюджета за 2013 г. и данните и по трите показват, че сме се справили с поставените цели след актуализацията му.

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след правителственото заседание, на което беше одобрена информацията за изпълнението на републиканския бюджет за 2013 г.

Дефицитът е 1,8%, което е с 150 млн. лв. по-малко от заложения 2% дефицит. Така апокалиптичните „прогнози" след актуализацията на бюджета миналата година не се сбъднаха, коментира Чобанов.

Фискалният резерв е с 200 млн. лв. повече от законовия минимум, заложен в бюджета от 4,5 млрд. лв., а дългът в края на годината е 14,1 млрд. лв., т.е. с 500 млн. лв. по-малко от заложения.

Министърът на финансите коментира неизпълнението на двете приходни агенции, което е под 200 млн. лв. и уточни, че има няколко фактора, които са трудни за прогнозиране.

За неизпълнението на данъчните приходи в Бюджет 2013 г. е повлияло възстановяването на средства по обжалвани и отменени ревизионни актове на НАП в размер на 150 млн. лв. от минали години, 90 млн. лв. за лихви за невъзстановен данъчен кредит, които за 2012 г. са отчетени като приходи, както и възстановяването на надвнесен корпоративен данък в размер на 170 млн. лв. от предходни години.

Петър Чобанов анонсира, че очаква по-добро изпълнение на приходите за януари, в сравнение в януари 2013 г., както и дефицитът да бъде под размера на дефицита от миналогодишния януари.