Ще има актуализация на бюджета. Новината потвърди финансовият министър Петър Чобанов, след като днес и премиерът Пламен Орешарски го съобщи.

На пресконференция във финансовото ведомство министърът информира, че подготвя анализ на провежданата фискална политика. Към момента, по думите му, са констатирани проблеми в планирането на приходите и разходите. Освен това се наблюдава и изчерпване на резервите в централния бюджет, което налага актуализацията на бюджета.
Разпределянето на буферите в не много спешни проекти също налага актуализацията. За пример министър Чобанов посочи проекти на МРРБ, включително и за виадукти. Буферите ги няма, посочи той.

Стана ясно, че се очаква и неизпълнение на приходите, като актуализацията се налага и заради възникнали допълнителни разходи като разплащането с бизнеса и социалните разходи. Финансовият министър увери, че ще се спазва европейското изискване за дефицит под 3%, а стремежът на Министерството на финансите е да не се надвиши заложения в бюджета лимит на държавния дълг от 14,6 млрд. лв.

По отношение на шефа на Митниците Ваньо Танов министър Чобанов обясни, че Танов сам е поискал да бъде освободен от поста, но заради здравословното му състояние той не е освободен. Танов ще бъде отстранен, когато се подобри здравословното му състояние. За временно изпълняващ длъжността шеф на Митниците е назначен заместникът на Ваньо Танов.

Финансовото министерство представи днес три групи мерки за подобряване на събираемостта и оптимизиране работата на приходните агенции.

Първата група се отнася за единната сметка, обясни Петър Чобанов. Предстои да бъде направен анализ на всички проблеми по практическото прилагане, както и да се въведе нова електронна услуга на НАП за автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителните им сметки.

Другата група касае намаляване обема на документацията, изисквана от НАП и Митниците, при извършване на ревизия и проверки.
„Възнамеряваме да предложим нови електронни услуги от двете приходни агенции за опростяване на процедурите по деклариране, издаване и връчване на документи с цел минимизиране ангажимента на бизнеса да осигурява служители за комуникация с приходните администрации", обясни министърът на финансите.
Предвижда се стартиране на проект за унифициране на декларирането на задължителните осигурителни вноски.
Предвиждат се интензивни проверки в идентифицирани рискови сектори със специфични механизми, приложими към всеки конкретен сектор.

Други мерки се отнасят до оптимизиране работата на приходните агенции чрез прилагане на съществуващи законови възможности за погасяване на просрочени задължения, като например отсрочване, разсрочване и неотложно плащане.

Днес министърът е провел среща с работодателските организации, на която бизнесът е поискал преразглеждане на административните санкции, на всички такси, намаляване на данък дивидент, ревизия на единното платежно нареждане, отмяна на данък депозит и въвеждане на данък офшорка. Утре министърът ще се срещне и със синдикатите.