Поради преминаване към нова система на разплащане със своите клиенти, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД се възползва от законното си право да направи проверка на измервателни системи.

Компанията се е обърнала към Митница Бургас, с искане за целите на метрологичната проверка, митническите служители да демонтират част от пломбите, което по никакъв начин не променя верността на техните показатели.

Това се казва в съобщение на Лукойл във връзка със съобщението за дисциплинарните производства срещу митнически служители в Митница Бургас, в което според компанията, за пореден път се прави опит да се накърни името на Лукойл, с внушения, че от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД незаконно са източвани огромни количества горива.

Два дни по-късно, преди приключване процедурата по метрологичната проверката, служители на Митници Бургас отново поставят митнически пломби на измервателните устройства, и така се преустановява възможността за провеждане на проверката.
На 11.04.2013 г."Лукойл Нефтохим Бургас" АД е получила писмо за съответствие от Агенция Митници, с което се удостоверява, че Лукойл Нефтохим е изпълнило напълно и своевременно новите изисквания на Закона за акцизите и данъчните складове, съгласно Наредба №3, от 19.02.2010 г.

Прави се опит да се създаде пред обществеността усещането, че в Лукойл има нещо непрозрачно и се извършват незаконни действия, се казва в съобщението.
Ръководителят на Агенция митници в България продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България, като използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компания, без всякакви основания, посочват от Лукойл.

В съобщението се посочва, че в личен и надлежно регистриран разговор с ръководителя на Лукойл Нефтохим Бургас, Танов си позволява да обвинява компанията в нарушения на нормативните актове и закони на Република България, некоректно отношение към Агенция Митници и себе си самия, както и да заплашва компанията със саморазправа.
Само 24 часа по-късно Агенция митници заявява, че "за сега" не вижда основание за отнемане на лиценза на нефтопристанище Росенец, и че става дума за нарушения на митнически служители, а не на такива на компания Лукойл.

За действията на Танов и за заплахите, отправени върху ръководството на компанията, Лукойл е сигнализирала министъра на финансите в България.