2013 се явява нулева по отношение на приходите. Това заяви в предаването „Всяка неделя" по Нова ТВ бившият шеф на Агенция „Митници" в кабинета на ГЕРБ Ваньо Танов.

Той посочи, че 270 милиона лева е неизпълнението само по отношение на ДДС. Отделно тежко е положението и по отношението на приходите от акциз. Сега събраният акциз е по-малко от събраните приходи в това направление през 2012, по думите на бившия шеф на Митниците.

Две неща не могат да вървят заедно - да се събират приходи и да се задоволяват политически интереси, каза още Ваньо Танов. Той посочи, че още със смяната на управление започнали политическите назначения в Митниците, при това на хора със съмнителни качества. Това правителство не знае колко ще продължи и затова търси готови хайдуци, убеден е Ваньо Танов.

По негово време в агенцията не е назначаван човек по политически критерии. Нямах вмешателство по отношение на кадрите, увери Танов.

Той не приема аргумента на финансовия министър Петър Чобанов за смените в агенцията, че структурата се нуждаела от промени и обясни, че още от 2009 Митниците ни са структурирани като европейска агенция на нужното ниво.

Според Танов няколко са местата за развитие на контрабандата - пунктовете Кулата, Капитан Андреево и Калотина. Порочните практики, които по негово време са прекратени, сега са рестартирани според бившия шеф на Митниците. Сега той е убеден, че митничарите събират пари, за да си затварят очите.

Ваньо Танов обясни, че акцизът на един камион с цигари е около 800 000 лева. За да не се изкуши митничар, а да уведоми ръководството, за камион с контрабандни цигари му се давали например по 5000 лева бонус. За тези стимули за митничарите имали спорове с бившия финансов министър Симеон Дянков.

За скандала с тефтерчето на цар Киро, Ваньо Танов каза, че тази тема се появява, за да се отклони общественото внимание от проблемите на страната.
Скандалът с Мишо Бирата пък се използва, за да се отклони вниманието от важните проблеми, коментира още Танов. Той обясни, че един скандал може да се използва по много начини.