От Националната агенция по приходите (НАП) започнаха да разпращат ултиматуми до гражданите, които са декларирали подоходните си данъци за 2014 г. в срока до 30 април, но още не са довнесли дължимата сума, предаде Дарик.

От данъчното изпращат писма до мейлите със следния текст: "Платете задължението си в едноседмичен срок. Неплащането на дълга ви ще доведе до процедура по принудително събиране, включително налагането на запор върху възнаграждения или други обезпечения".

Все пак става ясно, че 94% от българите са изрядни с плащането. "Данъкът по годишната ви данъчна декларация все още не е внесен по сметката на НАП, въпреки че срокът за това изтече в края на април. Подобно поведение имат по-малко от 6% от данъкоплатците в България", пишат данъчните до "провинилия" се гражданин.

Гражданите обаче така или иначе ще си платят за закъснението, защото за всеки ден след 30 април се начисляват лихви.

Писмото от данъчните завършва с учтива покана: "В общ интерес е да избегнем налагането на принудителни мерки, затова екипът на НАП е на разположение на телефон 0700 18 700, за да обсъдим възможностите ви да платите".

Всеки, който се чуди каква лихва се е натрупала за закъснението и колко точно трябва да внесе, може да направи справка онлайн на сайта на НАП с електронен подпис или със своя ПИК (персонален идентификационен код), става ясно от писмото.