Банка ДСК Финансовият министър Милен Велчев и главният изпълнителен директор на унгарската банка ОТП Шандор Чани подписаха в Министерски съвет договора за приватизация на 100 процента от Банка ДСК, съобщи БТА.

Цената на сделката е 311 милиона евро, от които 10 на сто се плащат в деня на подписване на договора, а останалите 90 на сто при прехвърлянето на акциите на банката от БКК на купувача. Очаква се това да стане до края на август.

От унгарската банка предвиждат да инвестират в Банка ДСК 600 милиона лева през следващите 5 години.

Ръководството на ОТП ще разчита на български екип за управлението на Банка ДСК.

ОТП е възникнала като национална спестовна каса през 1949. През 1992 г. е приватизирана, а от 1995 г. акциите й се търгуват на няколко световни борси - Будапеща, Лондон, Люксембург и Ню Йорк.

Според оценката на международната кредитна агенция Муудис ОТП има рейтинг "А-", който е равен на кредитния рейтинг на Унгария.

В момента ОТП е най-голямата унгарска банка с 22 на сто от активите на банковата система в страната, 30 на сто от депозитите й и 36 на сто от печалбата й. Приходите й за миналата годината са 1.012 милиарда евро, а акционерният й капитал е 948 милиона евро. Прогнозираната печалба за 2003 г. е 290 милиона евро.

Съгласно устава на банката никой акционер не може да притежава повече от 10 на сто от гласовете и от 5 на сто - за чуждите инвеститори. Около 30 на сто от по-дребните акционери се представляват от Банк ъв Ню Йорк.