Трима заместник-министри на финансите са назначени със заповед на служебния премиер Димитър Главчев, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). За заместници на Людмила Петкова са определени Методи Методиев, Стефан Белчев и Мартин Дановски.

Методиев е бил на този пост и през 2023 година. Работил е дълги години в Министерството на финансите (МФ). В периода 2015-2018 г. е начело на екипа на министерството към Постоянното представителство на България в Брюксел, Белгия. Има магистърска степен по "Международни финанси" от университета St. Andrews в Шотландия. Специализира в сферите на управление на публичните финанси, задълбочаване на Икономическия и паричен съюз и Европейската рамка за икономическо и фискално управление. Завършил е допълнително обучение в САЩ, Австрия и Белгия.

Стефан Белчев има 28 години опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Притежава степен "доктор по икономика" с научна специалност "Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност". Кариерата му започва през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на "Държавен финансов контрол". През 2006 става директор на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на финансите, а през 2016 г. е назначен за директор на дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит" в МФ. От юли 2021 г. до февруари 2024 год. е заемал поста директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ, а след това - на дирекция "Контрол върху капиталовите инвестиции" в МФ.

Мартин Дановски има икономическо образование и над 20 години опит в стопанската област и държавната администрация. От октомври 2015 до март 2021 година е член и председател на Управителния съвет на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД. От 2015 до 2021 г. е бил и съветник в кабинета на вицепремиера. От март 2021 до март 2022 г. е председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации към МС.

Припомняме, че в първия ден от встъпването си в длъжност, вчера служебният министър на финансите Людмила Петкова назначи за директор на Агенция Митници заместник-директора на НАП Георги Димов и обяви липсата на около 3 млрд. лв. от фискалния резерв. 

Днед тя коментира пред Нова телевизия, че в случая не става дума за губещи се милиарди. Въпросът бил принципен, като според Петкова е важно, когато посочваш дадена сума, да уточниш, че данните са края на миналия месец. Иначе на нея днес би ѝ се наложило да обяснява как е изхарчила 3 млрд. от вчера досега.

Служебният министър на финансите търси къде Асен Василев е изхарчил едни 2 милиарда лева

Служебният министър на финансите търси къде Асен Василев е изхарчил едни 2 милиарда лева

Георги Димов е назначен за шеф на Агенция "Митници"

Освен това от МФ са съобщили за медията, че са под въпрос очакваните от досегашния финансов министър Василев почти 4 млрд. лв. постъпления, които да покрият направените разходи. Причина за това са планирани приходи от Българския енергиен холдинг (БЕХ) може и да не бъдат реализирани, а така в края на април резервът ще с един милиард по-малко от сметките на Василев.

ПП/ДБ: Проблем с фискалния резерв днес няма – утре ще отговаря кабинетът Главчев

ПП/ДБ: Проблем с фискалния резерв днес няма – утре ще отговаря кабинетът Главчев

Истинският проблем са разходите, които гласували от ГЕРБ, които ги нямало в бюджета