До края на деня се очаква официално становище на ЕМА относно ваксината на "Янсен".

Изпълнителна агенция по лекарствата се е събрала на извънредно съвещание, на което се обсъжда информацията, идваща от САЩ.

"Обезпокоени сме от новините, които получаваме отвъд Океана относно ваксината на "Янсен". До края на деня очакваме становище от ЕМА как ще процедираме", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг. По време на брифинга на министъра бе съобщена и новината, че производителят отлага старта на доставките за Европа.

Припомняме, първата доставка на ваксината на "Янсен" се очакваше тази седмица, а на нея се разчиташе и за ускоряване на процеса по имунизация, тъй като тя е еднодозова и лесна за съхранение. 

В САЩ препоръчаха спиране на ваксината на Johnson & Johnson заради тромбози
Обновена

В САЩ препоръчаха спиране на ваксината на Johnson & Johnson заради тромбози

Всички шест случая са свързани с жени на възраст между 18 и 48 г.

Ангелов е категоричен, че няма проучвания за опасност от ваксината и заяви, че до края на седмицата ще има решение на експертите, на чието становище той изцяло ще се довери.

На брифинга проф. Ангелов обяви и количествата РНК ваксини - април 248 040, май - 1. 4 млн., юни - 1.2 млн.

Иначе на брифинга на Ангелов стана ясно, че допълнително количество от ваксината на "Астра зенека" е пристигнало в България. Ваксини има достатъчно, но има отлив на желаещи да се ваксинират, особено с тази ваксина, заяви Костадин Ангелов.

Министърът не уточни какъв е броят на отказалите се от втора доза, но съобщи, че здравните власти обсъждат два варианта - единият да изберат между ваксината на "Пфайзер" и "Модерна", другият - желаещите втора доза "Астра Зенека" "да си я поставят, тъй като на експертно ниво всички са сигурни в нейната безопасност".

Представителят на ЕМА у нас: И спрямо ваксината на "Янсен" да бъдем внимателни

Представителят на ЕМА у нас: И спрямо ваксината на "Янсен" да бъдем внимателни

Като че ли по-добрите ваксини се оказаха тези на принципа на иРНК

По думите на Ангелов, в момента има за избори две ваксини - на "Пфайзер" и на "Модерна".

Брифингът днес бе по повод нова доставка на Ремдисивир, която бе разпределена към областните РЗИ-та.

Какви ваксини ще има в България - въпросът е регулаторен и политически

Какви ваксини ще има в България - въпросът е регулаторен и политически

ИАЛ: Решенията на другите държави за "Астра Зенека" не са мотивирани

С ваксината на "Астра Зенека", която беше и пусната за масова ваксинация и в т.нар. зелени коридори има проблеми от самото начало на ваксинацията, включително и няколко смъртни случая. Към момента няма окончателно и категорично решение за употребата на ваксината, но ЕМА намери връзка между ваксината и риска от образуване на тромбози, въпреки че Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове.

В средата на март месец пък ваксинацията с тази ваксина бе спряна за седмица до излизането на решението на ЕМА за смъртните случаи.