По новата методика парите, които се плащат на медиците за работа със заразени с ковид излизат около 4,60-4,70 лв. на час. Когато става въпрос за вирус, не може да сте сигурни дали няма да се заразите на втората секунда. Това заяви пред БиТиВи новият директор на "Пирогов" проф. Иван Поромански.

Всяка болница има недостиг на медицински сестри. При нас няма забавени плащания. Не мога да кажа дали новата методика ощетява медиците, но би трябвало да се преразгледа. Не говорим за подкрепа/отричане на цялата методика. Да се чуе мнението на онези медици, за да има диалог.

Запитан утихна ли напрежението за неговото назначение, той обясни, че в момента напрежение няма. Припомняме, след освобождаването на предишния шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов имаше протести.

Относно проверката на НЗОК и обвинението за нередности за 1 млн. лв., проф. Поромански каза: "Ние сме обжалвали решението на касата, има правила. Съдът ще реши кой е крив, кой е прав. Не сме имали натиск от касата да връщаме парите. Оборота е много голям. Стараем се на пиедестал да сложим пациента. Всеки е потенциален пациент.".

Припомняме, директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше отстранен от длъжност, след като проверка на НЗОК установи нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни, а тази сутрин за пореден път пироговци излязоха да протестират в подкрепа на бившия директор. Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че е бил един от фалшивите пациенти на "Пирогов". След като беше обвинен в лъжа от лечебното заведение и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, той заяви, че е готов да докаже правотата си с документи.

Към момента в "Пирогов" има шестима болни с коронавирус. Случаите са тежки, 6 са в реанимация. Разумното е когато хората имат оплаквания да се направи тест - дали ще бъде бърз антигенен или ПСР тест, ще получат успокоение. Нямаме деца, но сме готови да поемем пациенти в детската клиника.

Подготвили сме се , да се надяваме, че вълната би протекла по-полегато. Работата на ваксинационните пунктове никога не е спирала. Единственото, че тя намалява. Намаляха желаещите да се ваксинират, смятам, че е въпрос на летния период. Гражданите могат да избират ваксина - Пфайзер, Модерна, Астра Зенека, Джонсън, обясни новият шеф на "Пирогов".