Ако ваксинацията продължи с тези темпове до два месеца най-рисковата част от населението - възрастните хора - ще бъдат защитени. Тази теза изрази в студиото на Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров. От началото на годината до началото на май малко над 400 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината, за следващия месец са се ваксинирали още толкова. Значи около 800 000 са получили доза от ваксината. Ако темпът са задържи след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена. Това ще позволи да не се прилагат чак толкова строги мерки", увери Кацаров.

Той отхвърли категорично обвиненията, че е против имунизацията. Припомняме, ГЕРБ периодично на пресконференции дават пример от фейсбук профила на Стойчо Кацаров с противоречиви негови изказвания, а и дълго задаваха въпрос дали министърът се е ваксинирал. Стойчо Кацаров направи това миналата седмица, след като обясни, че през декември месец е изкарал коронавирус.

ГЕРБ с контраотчет на служебния кабинет: Държат се като кръжок по политическа реторика!

ГЕРБ с контраотчет на служебния кабинет: Държат се като кръжок по политическа реторика!

ГЕРБ ще внесат жалба в ЦИК срещу служебния кабинет

Според здравния министър ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките. Недостигът на ваксини, скандалите около една от тях ("Астра Зенека", бел.ред.) и липсата на здравна информационна кампания обаче са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната. "Тази създадена психологическа нагласа е много трудно да бъде преодоляна. Сега полагаме усилия да организираме здравна информационна кампания", посочи Кацаров и увери, че целта е да се убедят колкото се може повече хора, че ефективният начин да се предпазим не е дистанцията или маски, а ваксината.

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но лично той не е привърженик на подобна идея.

"Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото."

Леката симптоматика на индийския вариант подлъгва

Леката симптоматика на индийския вариант подлъгва

Пенка Петрова: Младите хора да не разчитат само на първата доза

Това, което в момента все още липсва е оценка колко души са преминали през вируса. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението с вируса.

Относно констатирания в страната делта щам на коронавируса Кацаров смята, че той представлява сериозен риск. Притеснила го късната реакция на здравните власти - пробата от мъжа е взета на 5 април, резултатите й са станали ясни обаче едва в средата на юни. Според него причината за това е липсата на процедура - така ще бъде въведена от другата седмица със заповед. Отговорни за забавянето са бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев - вече бивш ръководител на НЦЗПБ, пенсиониран именно от Кацаров.

Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява у нас, тъй като той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. България не е изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме", заяви Стойчо Кацаров.

Уверявайки, че няма предварителна нагласа да прави каквито и да е кадрови промени, Кацаров коментира и случаите с болниците "Лозенец" и "Александровска". И за двете болници той е получил сигнали за проблеми и тези проблеми са трупани години преди той да стане служебен министър.

В единия случай много преди да стана министър са се случили тези неща. Във втория случай проблемът също е привнесен. "В двата случая аз съм принуден да взема решение, дори съм принуден от политически лидери - проблемът е поставен на това политическо ниво", обясни Стойчо Кацаров.

Стойчо Кацаров: Болница „Лозенец” е замесена в криминална схема

Стойчо Кацаров: Болница „Лозенец” е замесена в криминална схема

Наричат тази проверка "проверка на откраднатите надежди"

Стойчо Кацаров коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, като посочи, че ордени се дават за изключителни заслуги, а не вижда нищо такова. "Орден според мен трябва да се дава за някакви изключителни заслуги към страната. Аз не виждам нищо изключително в това да пенсионираш един държавен служител. Изключителните заслуги за управлението на кризата, това е последното нещо, което се случи в нашата страна. Той беше част от предизборния щаб. Те стояха най-близо до Бойко Борисов и го съветваха през цялото време. Единственото изключително нещо, което се случи по време на управление на кризата, е изключителната смъртност, която регистрирахме", заяви Кацаров.

Стойчо Кацаров: Нямам абсолютно никакви съмнения

Стойчо Кацаров: Нямам абсолютно никакви съмнения

Иска проверка на действията на Агенцията по вписванията