Да бъде съборена от години недостроената сграда на детската болница и бързо да започне изграждане на изцяло новата детска многопрофилна болница. За това настояват от Българската асоциация за закрила на пациентите.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев. От пациентската организация настояват да се увеличи теренът, върху който ще се построи новата педиатрия, за да може да се изпълнят всички световни стандарти за такъв тип сгради.

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Сградата противоречи и на Общия устройствен план на Столична община

От организацията са категорични, че болницата трябва да е ниско строителство - до 5-етажна. Това е необходимо, за да е удобна болницата за децата и техните родители, за сеизмичната безопасност и разположение на клиниките и отделенията.

Тя трябва да е в достъпна паркова среда. Участието на най-авторитетните специалисти при изготвяне на идейните и архитектурни проекти е задължително, защото функционалността е от най-важните фактори при приемане и лечението на децата.

Българската асоциация за защита на пациентите категорично не е съгласна с тиражираните идеи да се търси друго място и да се правят нови административни процедури. Подобни идеи може да провалят проекта. 

Проектантът на детската болница: Конструкцията отговаря на съвременните изисквания

Проектантът на детската болница: Конструкцията отговаря на съвременните изисквания

Ако строежът се провали, не можел да бъде съборен с взрив

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана.

Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

На 17 януари 2020 г. бе определен изпълнител на проекта за Детска болница - ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" с участници в обединението "Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД. Оферираната от него цена е в размер на 77 839 442, 89 лева без ДДС.

На 2 април здравният министър Кирил Ананиев разреши довършването на десетилетия недостроения скелет на сграда за детска болница.

В отговор лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.

След множество протести на 27 май 2020 г. премиерът Борисов обеща скелето на детската болница да бъде съборено и да се строи нова сграда.

След това стана ясно, че се събират подписи за нов конкурс за детската болница.