Очаква се леко облекчаване на водния режим в Перник заради грипната епидемия и регистрираните в страната първи случаи на коронавирус. Това заяви кметът на града Станислав Владимиров пред БНР.

Според сегашния режим хората имат водоподаване по 7 часа в денонощие. Предложението е вода да няма само нощем. В момента обемът на язовир "Студена" е 5 млн. и 700 000 кубически метра

Тръбата стигнала до Перник, но водният режим остава

Тръбата стигнала до Перник, но водният режим остава

Годишното потребление на града е 27 млн. кубически метра

"При липсващи дезинфектантни в аптеките и необходимостта от по-строга лична хигиена обсъждаме варианта режим да има само нощем", заяви кметът Станислав Владимиров.

Необходимо е от Министерството на околната среда и водите да разрешат увеличаване на водоподаването от язовир "Студена". Кметът Владимиров очаква това да стане още през следващата седмица

Водната връзка София - Перник нямало да реши режима на перничани, смята Румен Петков

Водната връзка София - Перник нямало да реши режима на перничани, смята Румен Петков

По думите му трябвало да се направи оценка на цената на водата

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерски съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". Решението беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК-мрежата на София.

Изграждането на водопровода ще струва 26 млн. лв., а премиерът заръча тя да се построи за 30, а не за 40 дни, както е планирано.