Четирите най-големи търговски банки ще получат 18 милиарда евро (23 милиарда долара) от  Европейския фонд за финансова стабилност, съобщи АП.

Рекапитализацията идва на фона на политическа неяснота в задлъжнялата държава след произведените на 6 май избори, при които подкрепа получиха партиите, обявили се срещу спасителните пакети за южната ни съседка.

Те предизвикаха съмнения за това дали Гърция ще продължи да използва европейската валута, отбелязва агенцията. Политическата неяснота в страната се отрази и на банковите депозити, защото гърците започнаха да изтеглят спестяванията си, за да се предпазят от евентуалното завръщане на страната към предишната девалвирала валута - драхмата. Фондът ще предостави сумата на четирите най-големи гръцки банки - Националната банка на Гърция, Алфа банк, Юробанк и Пиреос банк.

Междувременно в Гърция се състояха протести на фармацевтите заради неизплатени суми от най-големия доставчик на лекарства за рак.

По-рано ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард засили натиска над Гърция. В интервю за БиБиСи тя заяви, че страната трябва да предприеме повече мерки за събирането на данъците и структурните реформи.

Тази вечер лидерите от Европейския съюз се събират на неформална вечеря в Брюксел, на която ще обсъждат положението в Гърция.