Най-големите западни банки, които продължават да работят в Русия, са платили над 800 милиона евро данъци миналата година - четири пъти повече, отколкото преди началото на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва Financial Times.

Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия - Raiffeisen Bank, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP - отчетоха комбинирани печалби от над 3 милиарда евро през 2023 г.

Тази печалба е три пъти по-висока от тази през 2021 г. и е частично получена от средства, които банките не могат да изтеглят от Русия, пише изданието.

Ръстът на печалбите доведе до това европейските банки да платят около 800 милиона евро данъци, спрямо 200 милиона евро през 2021 г., показва анализът на Financial Times.

Данъците, платени от европейските банки, са еквивалентни на приблизително 0,4% от всички очаквани "неенергийни" приходи в руския бюджет за 2024 г., отбелязва изданието.

Чуждите банки се възползваха не само от по-високите лихвени проценти в Русия, но и от международните санкции срещу руските банки. Подобни мерки лишиха техните конкуренти от достъп до международните платежни системи и увеличиха привлекателността на западните банки за клиентите в страната.

Повече от половината от данъчните плащания на европейските банки се падат на австрийската Raiffeisen, която има най-голямо присъствие в Русия сред дъщерните дружества на западни банки. В същото време Deutsche Bank, унгарската OTP и Commerzbank значително намалиха присъствието си в Русия, което и без това беше малко в сравнение с Raiffeisen.

"Не можем да направим нищо с руските депозити, освен да ги държим в Централната банка. Следователно, когато лихвите се повишиха, нашите печалби също се увеличиха", каза топ мениджър на европейска банка с руско дъщерно дружество пред изданието.

САЩ настояват австрийските банки да се изтеглят от Русия

САЩ настояват австрийските банки да се изтеглят от Русия

"Райфайзен банк" остава най-голямата чуждестранна банка, оперираща в Русия