Ескалацията на кризата в Либия и общото напрежение в Северна Африка и Близкия Изток доведоха до сериозни трусове на световните борси с оглед рязкото покачване на цените на петрола с близо 6% от вчера насам до нови най-високи нива от септември 2008г. насам, съобщава money.bg.

Опасенията, че либийската криза може да попречи на добива на петрола в страната и в целия регион (който е производител на над 36% от "черното злато" в световен мащаб) доведе вчера до рязко поскъпване на петрола на световни пазари.

Фючърсите на петрола тип Brent с доставка април днес се покачват с 1.42% към 107.16$ за барел след като по-рано през деня се качиха до 108.18$, а снощи се качиха с цели 6% до нов най-висок връх от 2 и 1/2 години насам в 180.70$ за барел.

Априлските фючърси на американския лек суров петрол скочиха на Nymex снощи с 6.3% към нов 2 и 1/2 годишен връх в 95.40$ за барел, а на мартенските фючърси (изтичащи по-късно днес) качиха към 94$ за барел. Възходящото движение продължава и днес, като априлските петролни фючърси вече са нагоре към 97.75$ за барел.

Паниката около набиращата скорост криза в Либия и целия регион доведе до бягство на инвеститорите по целия свят от т.н. рискови активи (активи с по-голяма доходност като например акциите, но и носещи по-голям риск) към USD, JPY и CHF ползващите се със статута на "валути-убежище" и към благородните метали.

Фючърсите на златото покачиха снощи с 1.2% трайно над нивото от 1400$ за тройунция, а на среброто качиха с близо 4% до нов 30 годишен връх малко под 34$ за тройунция (връх в 33.8925$) - нива невиждани от 1980г. насам.. В началото на днешната търговия в Азия златото продължи да покачва (за седми пореден ден на търговия към 1409.70$ за тройунция - най-високи нвиа от 7 седмици насам), преди да има слабо връщане назад към 1403$ за тройунция.

И докато благородните метали покачват с оглед статута има на "убежище" при кризи, има солиден спад на цените на другите основни индустриални метали, като днес на борсата в Шанхай има силен спад на най-търгуваните фючърси - тези на цинка с близо 6%.

Изглежда силното поскъпване на цените на петрола започва да засилва страховете относно глобалното икономическо възстановяване, като според анализатори, ако петрола продължава трайно да покачва с нови 20-30$ за барел, Светът може да да бъде изправен преди риска от нова глобална икономическа рецесия.

Има паника и на световните фондови пазари с оглед кризата в Либия/Близкия Изток и рязкото повишение на цените на петрола до нови 2 и 12/ годишни върхове, като най-губещи са европейските петролни компании имащи бизнес в Джамахирията.

Акциите на италианската компания Eni SpA вчера се сринаха на европейските борси с 5.1%, а на австрийската OMV AG с 4.2%. Акциите на турската компания Tekfen Holding AS паднаха с 7.9% след като строителната компания прекрати свои проекти в Либия и обяви, че сега неин приоритет е да евакуира своя персонал в размер на 1197 души.

Всички това доведе до солиден спад на европейските борси вчера, като общия европейски индекс FTSEurofirst 300 загуби 1.3%, италианският индекс MIB падна с 3.6%, британският FTSE100 загуби 1.1%, немският DAX 1.4%, а френският CAC40 падна с 1.4%. Солиден спад в Европа имаше и на акциите от банковия сектор, воден от спада на италианските банкови акции, като общият STOXX Europe 600 Banks падна с цели 2.7%.

Негативно влияние за банковия сектор оказват както експозициите на някои водещи европейски банки в региона на Близкия Изток и по-специално в Либия, така и напрежението преди очакваното през следващата седмица оповестяване на критериите за т.н. втори "стрес тест" на който ще бъдат подложени европейските търговски банки по-късно тази пролет/началото на лятото.

Паниката не подмина и Азиатските фондови борси по-рано днес, като японският Nikkei губи 1.78%, корейският Kospi падна с 1.76%, а китайският Shanghai Composite index и Хонг Конгския Hang Seng индекс падат съответно с цели 2.6% и 2.01%.

Допълнително негативно влияние в Азия оказа и новината за тежкото земетресение в Крайстчърч - втория по големи град в Нова Зенландия, където за сега има информация за поне 65 загинали. Тази новина оказа солиден натиск върху NZD на валутните пазари, което се отрази негативно и върху Австралийския долар.

Очаква се солидното повишение на Risk Aversion на финансовите пазари (нежеланието на инвеститорите за покупки на рискови, но по-високодоходни активи) да продължи и днес, като фючърсите на основните европейските фондови индекси FTSE100, DAX и CAC40 за сега сочат за нов спад на Европейските борси в началото на търговията с 0.5%-0.6%.

Основният акцент на инвеститорите и днес ще остане насочен към кризата в Либия и Близкия Изток, като негативно влияние върху риск-апетит (покачването на Risk Avesion) може да окаже и новината от късно снощи, че два ирански военни кораба вече са навлезели в Суецкия Канал след като египетските власти разреши в края на миналата седмица това преминаване на иранските бойни кораби през Канал.

Тази обща паника на финансовите пазари "хвана" играчите на валутните пазари погрешно доста къси на долари и доведе до рязкото повишение на USD през днешната азиатска търговия. EUR/USD падна от 1.3685 към 1.3557 долара - с поглед към 1.3545/36 ключовата близка техн.подкрепа за еврото (дъна от 18 и 17.02.11г. и важния 100 дневен М.А.).

Имаше солиден спад на еврото и в неговите кросове, като EUR/JPY падна 114.23/24 часовия връх (ударен само за кратко рано днес, след като агенция Moody"s понижи перспективите за кредитния рейтинг на Япония до "негативни" от "стабилни") към 112.87/88 йени и до спад на EUR/CHF към ново триседмично дъно в 1.2850 франка.