Около 200 души са загинали, а 800 са пострадали при сблъсъците между протестиращи и полиция в либийския град Бенгази, съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира телевизия „Ал-Джазира".

По данни на правозащитни организации всички пострадали имат огнестрелни рани. По информация на лекарите от градската болница много от пострадалите са в тежко състояние. Въпреки че болницата е препълнена, в не я продължават да се приемат ранени демонстранти.

Ситуацията в Бенгази е практически изцяло извън контрол. Вече четвърти ден там не спират ожесточените стълкновения между силите на реда и протестиращите. В същото време обаче идва информация, че много служители на охранителните органи и армейски подразделения преминават на страната на протестиращите.

Цялата информация за случващото се в страната постъпва основно от очевидци, които изпращат кадри, заснети чрез мобилните си телефони.

Либийските власти забраниха влизането на чуждестранни журналисти, а всички местни журналисти, които правят антиправителствена пропаганда, се подлагат на репресии.

Интернетът в страната е блокиран напълно.