Ден преди дългогодишният министър-председател на Бангладеш Шейх Хасина внезапно да подаден оставка и да напусне държавата, началникът на армията е провел среща с генералите си и е решил, че войските няма да откриват огън по цивилни, за да наложат полицейски час. Това са казали двама офицери от армията, запознати с дискусиите, предаде "Ройтерс".

Според индийски служители, запознати с въпроса, генерал Уакер-Уз-Заман е съобщил на офиса на премиера, че неговите войници няма да могат да приложат блокирането, за което тя поискала, т.е. Хасина вече няма подкрепата на армията.

Това обяснява и как дългогодишното управление на Хасина стигна до своя край, когато на 5 август тя внезапно избяга от страната в Индия. Припомняме, че нейната оставка беше обявена лично от Уакер-Уз-Заман.

Премиерът на Бангладеш подаде оставка, военните поеха нещата в свои ръце
Обновена

Премиерът на Бангладеш подаде оставка, военните поеха нещата в свои ръце

Все още не е ясно дали те ще играят роля в бъдещото управление

Общонационалният полицейски час беше наложен, след като най-малко 91 души бяха убити и стотици ранени при национални сблъсъци в неделя, най-смъртоносният ден от началото на водените от студенти протести срещу Хасина през юли.

Говорителят на армията, подполковник Сами Уд Доула Чоудхури, потвърди дискусиите от неделя, 4 август, вечерта, които той описа като редовна среща за получаване на актуализации след всякакви смущения. Той не предостави подробности, когато му бяха зададени допълнителни въпроси относно вземането на решения на тази среща.

От "Ройтерс" са разговаряли с десет души, запознати със събитията от изминалата седмица, включително четирима действащи армейски офицери и двама други информирани източника в Бангладеш, за да обобщи последните 48 часа от управлението на Хасина. Много от тях говориха при условие за анонимност поради деликатността на въпроса.

Хасина, която управлява от 15 години, беше избрана за четвърти мандат през януари, след като арестува хиляди опозиционни лидери и работници. Тези избори бяха бойкотирани от нейните основни съперници.

Но нейното управление се изправи пред предизвикателство през последните два месеца заради протести, предизвикани от съдебно решение за запазване на държавни работни места - силно желани на фона на високата безработица сред младите - за определени сегменти от населението. Решението беше отменено, но демонстрациите бързо се превърнаха в движение за отстраняване на Хасина.

Бангладеш е в очакване на ново правителство

Бангладеш е в очакване на ново правителство

Протестиращите поискаха парламентът да бъде разпуснат

Генерал Заман обаче не е обяснил публично причини да оттегли подкрепата си от Хасина. Но мащабът на протестите и големият брой загинали направиха несъстоятелна подкрепата за Хасина.

"Имаше голямо безпокойство във войските", каза пенсионираният бригадир Ген. М. Сахават Хосейн. "Това е, което вероятно оказва натиск върху началника на щаба на армията е това, че войските са навън и виждат какво се случва.

Уакер-Уз-Заман е показал признаци на колебание в подкрепата си за премиера още на 3 август по време на дискусия с военнослужещите, като е заявил, че животът трябва да бъде защитаван и е призовал офицерите си да проявят търпение.

Това е първата индикация, че армията на Бангладеш няма да потисне със сила бурните демонстрации, оставяйки Хасина уязвима.

Пенсионираните старши войници като бриг. Генерал Мохамад Шахедул Анам Хан беше сред онези, които се противопоставиха на полицейския час в понеделник и излязоха на улицата.

"Не бяхме спрени от армията", каза Хан, бивш войник от пехотата. "Армията направи това, което той (Заман) обеща, че армията ще направи.

Президентът на Бангладеш разпусна парламента и освободи лидера на опозицията

Президентът на Бангладеш разпусна парламента и освободи лидера на опозицията

Бягството на Хасина сложи край на 15-годишното и политическо движение, наследено от нейния баща