Полицията в Швеция обяви, че расистки мотиви са „част от картината" във връзка с извършената вчера атака от маскиран мъж в училище, съобщават АП и The Local.

Припомняме, 21-годишен нападна с голям нож училище в шведския град Тролхетан. Той уби учител и студент преди да бъде прострелян от полицията и по-късно да почине в болница. Няколко души са ранени.

От силите на реда потвърдиха, че нападателят е избирал жертвите си „на базата на етническа принадлежност". Полицейският шеф Никлас Халгрьон заяви пред държавната телевизия SVT, че неговият екип се е фокусирал към „престъпление с дискриминационен мотив". Той добави, че според свидетели нападателят е избирал мястото и жертвите „на базата на етническа принадлежност".

21-годишният, идентифициран от шведска медия като Антон Лундин Петерсон, е позирал за снимки с ученици преди да започне нападението. Властите отбелязват, че се разхождал из залите на училище „Кронан", почукал на вратите на две класни стаи и намушквал тези, които са отваряли вратите.

В училището полицията открила мъртъв учител и трима сериозно пострадали - две момчета на 11 и 15 години и друг учител. Единият от учениците по-късно почина от раните си.

Полицаи са стреляли два пъти по извършителя, който е бил ранен в долната част на гърдите. По-късно нападателят е починал в местната болница.

Град Тролхетан се намира на около 350 километра югозападно от столицата Стокхолм. В града живеят около 45 хиляди души.

Шведският таблоид Aftonbladet съобщава, че Петерсон е живеел в града през целия си живот, но е бил в друго училище. Негов съученик заяви, че той почти винаги е носел черни или камуфлажни дрехи. След завършване на училище той избръснал главата си и често хвалел Адолф Хитлер и нацистка Германия в социалните мрежи. Той не е бил известен на полицията.