19-годишен австриец съв севрномакедонски произход, заподозрян в тероризъм, е предприел конкретни стъпки в планирането на нападение срещу концерт на Тейлър Суифт с химически вещества, открити по време на обиск в дома му, каза генералният директор на Австрия за обществена сигурност, цитиран от "Ройтерс".

Тийнейджър със северномакедонски произход се смята за главния заподозрян, работещ в тясно сътрудничество със 17-годишен австриец, каза генералният директор за обществената сигурност Франк Руф пред радио ORF.

Двамата мъже са част от малка група, която полицията проучва, каза Руф, добавяйки, че 19-годишният младеж се е заклел във вярност към радикалната групировка "Ислямска държава".

"Ние, разбира се, проучваме по-широкото им обкръжение", каза Руф, добавяйки, че заплахата е сведена до минимум с арестите.

Трите концерта на Суифт във Виена, които се очакваше да съберат 195 000 души, бяха отменени късно в сряда, след като правителството сигнализира за планирана атака. Полицията задържа трима души, заподозрени в подготовка на предполагаемите нападения.

Претърсванията на къщата на главния заподозрян в град Терниц близо до унгарската граница показаха "конкретни подготвителни действия", каза Руф, като бяха иззети химически вещества и технически устройства.

Вестник Kurier, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, съобщи, че заподозреният е откраднал химикалите от работното си място и е направил бомба.

Вестникът съобщава, че 19-годишният младеж е планирал да се вреже с кола в тълпата, която се очаквала да се събере пред стадиона, и също така е обмислял да използва мачете и ножове.

Австрийското вътрешно министерство и разузнавателната служба не бяха открити за коментар относно подробностите в доклада.

Представленията трябваше да бъдат част от рекордното турне Eras Tour на американската певица и автор на песни, което започна на 17 март 2023 г. в Глендейл, Аризона, САЩ, и трябва да приключи на 8 декември 2024 г. във Ванкувър, Канада .

34-годишната Суифт все още не е коментирала закриването на официалния си акаунт в Instagram, който има 283 милиона последователи.