Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака, че повечето от бойците му все още не са получили медалите, обещани от президента Владимир Путин за ролята им в най-кръвопролитната битка в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Това е поредният обрат във враждата на шефа на руските наемници с висшето военно ръководство.

Частната армия "Вагнер" ръководи атаката срещу град Бахмут, който миналия месец беше превзет от руските сили след деветмесечни сражения.

Тогава Путин поздрави "Вагнер" и руската армия и заяви, че всички отличили се ще получат държавни награди.

Лондон: Пригожин е в открита конфронтация с военното ръководство на Русия

Лондон: Пригожин е в открита конфронтация с военното ръководство на Русия

Руското МО съжалява за това в момент, когато се бори с контранастъплението на Украйна

Пригожин, който публично обвини Министерството на отбраната в некомпетентност и неспособност да снабдяват адекватно силите му, обаче посочи, че повечето от хората му не са били наградени.

"От държавните награди за Бахмут са получени само звезди "Герой на Русия". Нищо не е било връчено на по-голямата част от бойците. Списъците са в Министерството на отбраната", подчерта Пригожин.

"Според моята информация има шум около подписването на наградите. Вече е забравено от всички, че те са се сражавали и загинали там", заяви той, обвинявайки генералите, че вместо това "се накичват с дрънкулки".

Има ли Пригожин политически амбиции?

Има ли Пригожин политически амбиции?

Докато се наслаждава на ролята си в Украйна, Пригожин се превърна в разпознаваема публична фигура в Русия

Гневният изблик на Пригожин идва на фона на продължаващия му конфликт с Министерството на отбраната относно заповед наемнически групи като неговата да подпишат официални договори с ведомството преди 1 юли.

Този ход ще обвърже по-тясно "Вагнер" и Пригожин в структурата на Министерството на отбраната, поставяйки ги в подчинена позиция.

Пригожин обаче отказа да подпише каквото и да е и заяви - без да предоставя подробности, че сам предлага алтернативен договор.