Резултатите от вота в Обединеното кралство, които показват превес за напускане на ЕС, предизвикаха разнопосочни реакции от политически лидери в други страни членки, пише BBC. 

Лидерът на френската партия Национален фронт Марин льо Пен написа в „Туитър“: „Победа за свободата“ и заяви, че французите сега също трябва да имат право да избират. 

Холандският политик Герт Вилдерс, който е и противник на имиграцията, коментира, че страната му също заслужава такъв референдум – Nexit (по аналогия на Brexit от Нидерландия).

Анализаторите твърдят, че политиците от ЕС трябва да се страхуват от домино ефект, който може да заплаши цялата организация.

"Лош ден за Европа", обаче е реакцията на вицеканцлера на Германия Зигмар Габриел.  Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер също определи резултатите от гласуването като „тъжен ден за Европа и Британия”.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб пише: „Моля, кажете ми че спя и че всичко това е само лош сън.”

Ръководителят на германската асоциация за външна търговия Антон Бьорнер заяви, че гласуването на Великобритания да излезе от Европейския съюз е катастрофално за Великобритания, Европа и Германия.

„Това е катастрофален резултат за Британия и също за Европа и Германия, особено за германската икономика”, каза Бьорнер пред „Ройтерс”.

„Тревожно е, че най-старата демокрация в света ни обръща гръб”, коментира още той.

Бившият премиерът на Испания Хосе Мария Аснар пък заяви, че въпреки Брекзит, Европейският съюз ще оцелее и Испания ще остане ангажирана към ЕС.