Силен взрив е бил чут тази сутрин в родния град на бившия либийски лидер Муамар Кадафи Сирт, където сраженията между силите на Кадафи и тези на новата власт продължават, съобщава БиБиСи.

Вчера частите на Преходния национален съвет са успели да си пробият път до центъра на града, като са притиснали поддръжниците на Кадафи на около два квадратни километра.

Според данните на лекари от местната болница 12 човека са загинали, а над 200 са ранени в уличните боеве между двете страни.

От командването на Преходния национален съвет съобщиха, че боевете се водят предимно в центъра на града.

По данни на очевидци в обкръжения град отекват експлозии, а във въздуха се издигат стълбове от черен дим. Противниците на сваления режим на Кадафи атакуват крайбрежния град от запад, изток и юг.

Междувременно местни жители продължават да напускат Сирт през специален коридор за изход от зоната на боевете.

Според кореспондент от либийския град въпреки ожесточението боеве, Сирт вероятно ще бъде превзет.

Привържениците на стария режим контролират и Бани Уалид в централния планински район, носпоред военното командване на новата власт Сирт е по-важен.

От средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации срещу повече от 40-годишното управление на либийския полковник Муамар Кадафи, които впоследствие преминаха във въоръжени сблъсъци между правителствените войски и опозиционните сили.

Постепенно бунтовниците установиха контрол върху по-голямата част от територията на Либийската Джамахирия, а преломът дойде през месец август, когато беше превзета и столицата Триполи.

През февруари беше сформиран и Преходен съвет, който получи признанието за единствената легитимна власт от над 60 страни.

Преди дни 28-те страни-членки на НАТО се договориха операцията в Либия да бъде продължена с още три месеца - до края на декември 2011 година. В хода на операцията в Либийската Джамахирия авиацията на алианса ще продължи да нанася удари по войските на Муамар Кадафи, а военноморските сили ще следят за спазването на оръжейното ембарго, наложено на страната.