Венецуелският президент Уго Чавес обвини силите на НАТО, че опитва да убие „приятеля му" Муамар Кадафи. „Франс Прес" съобщава, че причина за изказването му е била бомбардировката на резиденцията на либийския лидер.

Знаете, че Кадафи е мой приятел, но това няма общо с приятелството. Имат ли право да хвърлят бомби така? Те искат да намерят Кадафи и да го убият", заяви пред дипломати в Каракас темпераментният президент.

Уго Чавес посочи, че не е съгласен с всичко, което Кадафи прави или правил, но това не означава, че съюзниците могат „да хвърлят бомби по него всяка сутрин". Държавният глава посочи, че търговски център, болница и университет са били поразени при въздушните удари.

Все още самите западни сили не могат да излязат с единна позиция за това дали целят физическото унищожаване на Муамар Кадафи. Според Уго Чавес, военната операция в Либия цели единствено овладяване на петролните залежи.

Междувременно бившият началник на ЦРУ Майкъл Хейдън се изказа положително за Кадафи в ролята му на съюзник срещу тероризма в миналото. Според генерала в оставка, свалянето на лидера ще навреди на американските интереси в краткосрочен план.

Според Хейдън, сирийският президент Башар ал-Асад също е помогнал в борбата със сунитските екстремисти, но същевременно е подкрепял радикални шиити.

Бившият началник на ЦРУ посочи, че размириците в арабския свят може да променят динамиката в региона и „почвата може да стане далеч много по-малко плодотворна за екстремизма, който проповядва „ал-Кайда".