Чешкият президент Милош Земан призова в страната да бъде проведен референдум за членството в Европейския съюз и НАТО след шокиращото решение на Великобритания да напусне Общността, въпреки че той подкрепял оставането на страната си в двете организации, съобщава „Ройтерс”.

Земан няма правомощия да свика референдум, като за целта е необходима конституционна промяна. Ала той е влиятелен лидер в страна, където мнозинството граждани са скептични към ЕС, към който Чешката република се присъедини през 2004 г.

Не съм съгласен с онези, които са „за” напускане на Европейския съюз”, изтъкнал Земан на среща с граждани в източния чешки град Велке-Мезиржичи снощи, но добавил: "Ала аз ще сторя всичко за тях, за да има референдум и да могат да си изкажат мнението. Същото се отнася и за излизането от НАТО.

След решението на британците да напуснат Общността се засилиха опасенията, че примерът им ще бъде последван и от други страни членки. В Чешката република удовлетвореността от членството в ЕС спадна до 25 процента през април, като преди година е била 32 на сто.  

В съседна Словакия, крайнодясната Народна партия планира да стартира днес петиция за набирането на подписи за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС и НАТО.

Унгария не планира всенародно допитване за членството си в ЕС, но началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан обяви вчера, че би гласувал за напускане или би се въздържал, ако някога се проведе референдум.

Несполуките на Брюксел в справянето с мигрантската криза през миналата година разгневиха много избиратели в страните от бившия соцлагер в Източна Европа, където някои правителства отказаха да приемат мигрантските квоти, определени от Европейската комисия.

Милош Земан е особено отявлен противник на приемането на мигранти, повечето от които са мюсюлмани.

В чешкия парламент малкото опозиционно крайнодясно движение „Зора” настоя за провеждането на референдум за напускането на ЕС през май, но не успя да набере достатъчно подкрепа. ЕС също така е непопулярен сред комунистите, третата най-силна партия в парламента, както и сред някои представители на консервативната Гражданска демократическа партия.

Но всякакъв референдум за ЕС ще изисква промяна на конституцията, която трябва да бъде приета с минимум 60% мнозинство и в двете камари на парламента.