Дъщерята на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални призова Европейския съюз да се изправи срещу руския президент Владимир Путин, след като тя получи правозащитна награда от името на баща си, информира "Франс прес".

"Въпреки че идването тук е невероятно, вероятно точно така изглежда моят и на семейството ми най-лош кошмар", отбеляза Дария Навалная пред Европейския парламент, след като взе ежегодната награда "Сахаров".

Навални удостоен от ЕС с наградата "Сахаров"

Навални удостоен от ЕС с наградата "Сахаров"

Най-известният вътрешен опонент на руския президент Владимир Путин

Навални - най-известният вътрешен противник на Путин - е зад решетките, откакто се завърна в Москва през януари от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойното отровно вещество новичок, за което както той, така и Западът обвиняват Кремъл.

"Не разбирам защо онези, които се застъпват за прагматични отношения с диктаторите, не могат просто да отворят някои учебници по история", отбеляза Навалная, 20-годишна студентка в Станфордския университет в САЩ, пред евродепутатите.

"Много е лесно да се разбере неизбежният политически закон: умиротворяването на диктатори и тирани никога не работи", настоя тя.

Кремъл не зачитал решението на ЕП да присъди наградата "Сахаров" на Навални

Кремъл не зачитал решението на ЕП да присъди наградата "Сахаров" на Навални

"Никой не може да ни накара да уважаваме такива решения"

Навалная атакува европейски политици, "които мечтаят да получат работа в борда на директорите на държавните компании на Путин или да плават на яхта на олигарх".

"Струва ми се, че проблемът е, че желанието отново и отново да се умиротворява диктатора, да не бъде ядосван, да се пренебрегват престъпленията му, стига да е възможно, изобщо не е прагматичен подход", изтъкна дъщерята на Навални.

"Време е да го кажем направо. Под знака на прагматизма се крият цинизъм, лицемерие и корупция", отсече младата жена. 

Навални заведе нов иск срещу руските власти

Навални заведе нов иск срещу руските власти

Оспорва решенията и действията на държавните органи

След ареста на Навални Русия обяви организациите на бореца срещу корупцията и националната мрежа от политически щабове за "екстремистки", а много от най-приближените му сподвижници избягаха от страната.

Властите също така започнаха множество нови разследвания срещу него, включително ново разследване за "екстремизъм" през септември, което може да доведе до това той да прекара още до десетилетие в затвора.

Най-приближенията сподвижник на Навални Леонид Волков, който също беше в Страсбург, настоя, че Навални е "личен затворник" на Путин и кога той ще бъде освободен зависи от руския президент.

Поддръжниците на Навални настояват ЕС да наложи санкции на Путин и обкръжението му, за да засили натиска върху Кремъл.

Bellingcat: Делото срещу детективите, помагали на Навални, потвърждава, че отровителите са от ФСБ

Bellingcat: Делото срещу детективите, помагали на Навални, потвърждава, че отровителите са от ФСБ

Тримата разгласиха лични данни на агенти…