11 от либийските опозиционери са убити, а други 34-ма са ранени в боевете за родния град на Муамар Кадафи - Сирт, съобщава lenta.ru.

Според данните на представители на Преходния съвет противниците на либийския полковник са подложила града на интензивен обстрел. Освен това в плен на въстаниците са паднали и 40 от поддръжниците на Кадафи.

Вчера стотици бойци от Мисрата, подкрепени от около 900 единици техника, нападнаха Сирт. На този етап точната бройка на защитниците на града не се знае, но Муамар кадафи многократно е заявявал, че ще направи и невъзможното, за да защити родния си град.

По непотвърдени данни на около 50 километра от Сирт натовската авиация е унищожила група въоръжени поддръжници на Кадафи, които се били отправили на помощ на „обсадения" град. По-рано от Националния съвет официално предложиха на защитниците на Сирт да свалят оръжията и да прекратят кръвопролитията.

Междувременно стана ясно, че сили на временното либийско правителство са превзели летището в Сирт. То се намира на около 10 км южно от родния град на Кадафи и е един от последните бастиони, контролирани от силите на бившия либийски лидер.

От средата на февруари започнаха масови демонстрации срещу 40-годишното управление на полковника. В хода на почти шестмесечните сражения въстаниците успяха да завземат властта над почти цялата територия на страната.

Прелом в бойните действия настъпи през август, когато противниците на режима, подкрепяни от натовската авиация, успяха да превземат столицата Триполи. Малко след това започнаха и множеството въпроси за местонахождението на Муамар Кадафи. На този етап обаче то остава неизвестно. Част от неговото семейство избяга в Алжир.

В хода на сраженията опозицията сформира и Преходен национален съвет, който бе признат за официална власт в Джамахирията от редица страни.