Джихад Египетски посредници за мир се срещнаха с представители на палестински военни групировки, за да обсъдят възможностите за прекратяване на огъня и спасяване на пътната карта за мир в Близкия Изток, предложена от САЩ.

Нямаше обаче никакъв знак за напредък в тази област, съобщи Ройтерс . Израел потвърди мнението си, че министър-председателят на Палестинската автономия Махмуд Абас трябва да се откаже от помощта на военните палестински групировки, въпреки че това е политически рискована стъпка.

Дипломатът Джон Улф, пратеник на президента Буш, пристигна в Близкия Изток за разговори с израелски и палестински лидери, на които ще се обсъжда приложението на пътната карта, както и наблюдението на процеса. Днес Улф трябва да се срещне с израелски лидери, а утре – с палестинския премиер Абас.

Ислямският джихад непрестанно предлагаше примирия, като намерението му беше да спре нападенията над цивилни палестинци, каза Мохамед ал Хинди, един от палестинските военни лидери.

Това все още е нашата позиция и затова ние ще изслушаме египтяните, за да чуем и техните идеи, добави той пред журналисти минути преди срещата, която последва раговорите в хотел Газа, в които участвавха представители на различни палестински военни групировки, включително Хамас.

Въпреки всичко обаче Хинди даде да се разбере, че каквото и примирие да бъде сключено с привържениците на ислямския джихад, спирането на нападенията няма да се отнася до евреите-заселници в ивицата Газа, нито до израелските войници.