Турция купува петрол и газ само от познати източници. Тези, които обвиняват страната, че купува петрол от „Ислямска държава”, трябва да го докажат.

Това призова президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс и „Франс прес”.

„Заявява се, че Турция купува петрол от „Ислямска държава”. Всеки знае, откъде купуваме нашите енергийни ресурси. Повечето от Русия, след това от Иран, Азербайджан и Северен Ирак. Нека докажат, че купуваме от „Ислямска държава”. Нека тези, които ни обвиняват, че купуваме петрол от „Ислямска държава” докажат. Ако погледнете финансовите източници на „Ислямска държава”, първо вие трябва да се насочите към режима на Асад и тези, които го подкрепят”, обясни лидерът на турската държава пред група местни официални лица в столицата Анкара.

Ердоган отбеляза, че Турция е предприела предпазни мерки за спиране на контрабандата на петрол по границата си – ключов източник на приходи за „Ислямска държава”.

Държавният глава посочи още, че борбата на Турция срещу „Ислямска държава” е „безспорна”.

По думите му Турция по същият начин ще продължи да защитава въздушното си пространство, както го стори с руския самолет. „Ако днес има друго нарушаване на нашето въздушно пространство, ние ще отговори по същия начин”, предупреди той.
Сваленият руски бомбардировач беше „автоматична реакция” в съответствие с издадена заповед на турската армия, констатира Ердоган.

Президентът на Турция определи реакцията на Кремъл във връзка с инцидента като „емоционална” и „неподходяща на политици”, след като руският премиер Дмитрий Медведев предложи отмяна на съвместни проекти.

Според него Турция ще продължи да подкрепя умерената сирийска опозиция и туркмените, които се борят срещу сирийското правителство.

Турция и Русия рязко си влошиха отношенията, след като турски изтребител Ф-16 свали руски фронтови бомбардировач Су-24 преди два дни до сирийско-турската граница. Москва веднага обвини Анкара, че косвено подпомага „Ислямска държава” и че купува петрол от тях.

Днес руският лидер Владимир Путин заяви, че някой печели милиарди заради нелегалната търговия с петрол с „Ислямска държава”, както и от трафик на хора, визирайки очевидно Турция.