Руският президент Владимир Путин нарече свалянето на руския бомбардировач Су-24 необяснимо и коварно предателско нападение от страна на Турция.

"Необяснимо и коварно предателско нападение от тези, които ние смятахме за партньори и съюзници в борбата срещу тероризма", подчертал Путин, цитиран от руски медии.

Няма да се извиним, чакаме да ни се извинят, обяви Анкара
Още...

Руският държавен глава заяви също така, че изглежда, че Анкара се стреми да доведе руско-турските отношения до безизходица.

"Изглежда, че турското правителство умишлено тласка руско-турските отношения към задънена улица", изтъкнал той.

На високо равнище до момента Турция не е поднесла извинения на руската страна за сваления самолет, не е предлагала да овъзмезди загубите, не е обещала да накаже престъпниците за извършеното престъпление, изтъква руският президент.

Припомняме, руският бомбардировач Су-24 беше свален от два турски изтребителя Ф-16 във вторник на сирийско-турската граница.

Путин е коментирал още, че някой печели милиарди заради нелегалната търговия с петрол с "Ислямска държава", както и от трафик на хора.

"Някой не само закриля и прикрива и продължава да прикрива терористите, тяхната нелегална търговия с петрол, хора, наркотици, произведения на изкуството, оръжия, но някои продължат да печелят стотици милиони и милиарди долари от това", посочи Путин по време на церемония по получаването на акредитациите на 15 нови посланици.

Руският ръководител заяви, че всички глобални заплахи са на първо място свързани с тероризма.

Пасивността и съучастничеството в тероризма от страна на редица страни доведе до създаването на терористичната групировка "Ислямска държава", подчерта още Путин.

"Пасивността на някои страни, а често и прякото съучастие в тероризма, са тези, които доведоха до създаването на кошмарното явление, което е т. нар. "Ислямска държава", коментирал той.

Международната общност трябва да обедини усилията си в борбата срещу тероризма, добави руският президент.