От ЕС са установили контакти с "управляващи органи", създадени от противниците на режима на Муамар Кадафи в Либия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение от прессекретарята на европредставителя по външни дела и политика по безопасност Катрин Ашнтън.

Тези действия отразяват нашата предразположеност към оказване на помощ и сътрудничество с либийската опозиция, заяви Аштън.

Припомняме, вчера противниците на либийския лидер Муамар Кадафи заявиха, че са сформирали национален съвет, който ще се ръководи от лица на революцията в Джамахирията. Новият Национален либийски съвет е със седалище във втория по големина град в страната - Бенгази, които е под контрола на опозицията. Представители на опозицията заявиха, че Съветът не се явява временно правителство, а действа като орган на революционните власти.

Ден преди това - в събота, бе съобщено, че бившият министър на правосъдието в Либия - Мустафа Абдел Джалил, е започнал сформиране на временно правителство в Бенгази. Според данните временното правителство ще действа не повече от три месеца, след което ще бъдат проведени избори за държавен глава.

Акциите срещу над 40-годишното управление на Муамар Кадафи започнаха на 15 февруари. По данни на международните организации в сблъсъците между протестиращите и органите на реда са загинали повече от 2 000 души, а повече от 4 000 души са ранени.

Светът масово евакуира своите граждани от Либийската Джамахирия.

Съветът за безопасност на ООН единодушно прие резолюция за въвеждане на международни санкции срещу ръководството на Либия. Въведено бе ембарго на оръжейната търговия, замразени са сметките на либийския лидер, неговото семейство и близко до него хора.