Секция в Безансон, Източна франция, беше евакуирана, заради съмнителен автомобил, съобщи АП.

Секцията е била временно евакуирана, защото в близост до нея е имало изоставен автомобил. Установено е, че колата е била открадната. Тя е била изоставена с включен двигател в близост до секция в Безансон.

Френските власти са реагирали мигновено - на мястото са пристигнали експерти по експлозиви. След претърсването на автомобила става ясно, че в него не е имало експлозиви. Няма риск за избирателите и повод за притеснение.

Властите във Франция издирват извършителите на кражбата. Вероятно е именно хората, които са откраднали автомобила, да са го изоставили в близост до избирателната секция.

Франция избира новия си президент
Обновена

Франция избира новия си президент

50 хил. полицаи и 7 хил. военни следят за сигурността в изборния ден

Припомняме, изборния ден във Франция протича под засилени мерки за сигурност. Причината за това е атентатът на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, в който един полицай беше убит, а двама други - ранени.

За спазването на реда и нормалното протичане на изборния ден в страната са мобилизирани 50 000 полицаи и 7 000 военни. Те са разположени главно около избирателните секции.

Рано сутринта във Франция отвориха над 67 000 избирателни секции. 46 милиона французи са записани в избирателните протоколи, което прави близо 90% от френските граждани, имащи правото на глас.

Към 13 часа избирателната активност в страната е достигнала 28,54 процента. Наблюдава се леко повишение спрямо активността на французите на предишните президентски избори през 2012 г., когато по това време избирателната активност е била 28,29%.

Европа или бистро

Европа или бистро

Предизборната кампания изобилстваше от скандали

Според социолози днес няма да бъде избран президент на Франция, защото разликата между четирите основни кандидати е много малка. С най-големи шансове за балотаж, който ще се проведе на 7 май, са центристът Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.

Изборите във Франция са изключително важни за бъдещата политическа насоченост на страната. Според много анализатори президентските избори ще са важен исторически момент в развитието на политическите събития в Европа и по света. Това са най-непредсказуемите избори от поколения, посочва АП.