Франция е твърдо против военната операция в Либия да се предаде в ръцете на НАТО, заради лошата репутация на алианса в арабския свят.

По-рано днес американските военни заявиха, че очакват в най-скоро време контролът за военната операция в Либийската Джамахирия да бъде прехвърлен на силите на НАТО или френско-британската коалиция.

Това изказване бе направено от министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. По думите му САЩ възнамеряват да продължат да участват във военните действия, но ролята им ще бъде по-скоро „да натискат."

Кадафи с нови удари срещу бунтовниците
                                Още...

Идеята военната операция да е под командването на НАТО бе подкрепена и от италианския министър на външните работи Франко Фратини.

Мисля, че настъпи момент, в който да се премине към по-координиран подход в рамките на НАТО, заяви той след среща в Брюксел.

"Искаме да гарантираме, че всички предприети действия отговарят на целите на мисията, разрешена от резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН", заяви Фратини и допълни: „Не искаме да преминаваме отвъд обсега на резолюцията."

Междувременно коалиционните сили възобновиха ударите по военни цели в Либия, съобщава радио „Ехото на Москва". И в момента френски изтребители патрулират в либийското въздушно пространство.

По данни на френските медии рано тази сутрин са били нанесени удари по либийски танкове и бронетранспортьори. Британското министерство на отбраната съобщава за поразени ключови центрове на либийската система за противовъздушна отбрана. Ударени са и военни обекти около Триполи, Мисрата и Сирт.

При нощните нападения една от сградите на резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи бе напълно разрушена в резултат на ударите на международната коалиция, съобщи АФП.

Кадафи "повежда" мирен поход към Бенгази
Още...

Според агенцията разрушената сграда се е намирала на 50 м. от шатрата на Кадафи, където той обичайно посреща гостите си.

Представител на коалиционните сили съобщи, че при удара е унищожен център за командване и контрол на войските на либийския лидер. Според него авиоударът е разрушил "способността на Кадафи за оперативно управление" на лоялните му войски.

От либийското правителство съобщиха, че по сградата е бил изстрелян реактивен снаряд. Представителят на властта в Джамахирията изрази възмущението си от бомбардировката на сградата на резиденцията, където има мирни жители. В момента на атаката в разрушения комплекс са се намирали 300 души.

Не се знае дали и самият Кадафи е бил на територията на резиденцията по време на удара. Властите в Либия съобщиха, че в резултат на авиоударите над страната са загинали 64 мирни жители.

Американското военно командване съобщи, че железният дъжд от крилати ракети и смарт-бомби, който се изсипа тази нощ над Либия, е извадил напълно от строя системата за противовъздушна отбрана на Либия.

Снощи представител на Пентагона заяви, че САЩ нямат намерение да нанасят удари по резиденцията на либийския лидер, но че не може да гарантира сигирността му, ако той се намира в близост до целите, набелязани от коалицията.

От Пентагона потвърдиха още, че целта на международната операция не е свалянето и ликвидирането на Кадафи.

Британски и френски военни самолети унищожиха и колона от танкове, бронетранспортьори и джипове на армията, движеща се към Бенгази.

Белгия и Испания обявиха, че се включват в акцията в Либия с изтребители Ф-16. Двете страни ще участват съответно с по шест и четири подобни самолета, които ще бъдат предоставени на разположение на международната коалиция.

Бунтовниците в Бенгази са уверени, че за унищожаването на Кадафи ще са нужни "максимум 2 дни".