Конституционният съд на Германия постанови, че при извънредни ситуации германското правителство може да разположи въоръжени сили в чужбина без предварителното одобрение на германския Бундестаг, съобщават германски медии.

„В случай на извънредна ситуация, федералното правителство има право по изключение да вземе решение за разполагане на армия", се посочва в определението на съда.

Въпреки това, в случай на удължаване на военна операция, правителството трябва да получи одобрението на парламента при първа възможност. Ако операцията приключи, правителството трябва незабавно, изчерпателно и фундаментално да информира Бундестага за решението си и развитието на операцията. Последващо одобрение от парламента в такива случаи не е необходимо.

Обаче решението на съда гласи, че едностранни действия на правителството от този вид могат да се предприемат в случай на спешност. По принцип разполагането на въоръжени сили остава предмет на предварително парламентарно одобрение, определя съдът.

Според новите норми, федералното правителство не е нарушило правата на Бундестага през 2011 г., когато едностранно реши да разположи сили на Бундесвера в Либия, операция, която беше разглеждана като спорна от редица германски депутати.