Племенни водачи и представители на 61 либийски племена подписаха обръщение към Муамар Кадафи, в което го призовават да се оттегли от поста. Така те изразиха волята си за изграждането на "единна Либия", "след като диктаторът Муамар Кадафи си замине".

Пред заплахите за единството на страната ни, пред маневрите и пропагандата на диктатора и на неговото семейство, ние единодушно обявяваме, че нищо няма да може да ни разедини, се казва в писмото. Подписаните подчертават, че споделят един и същи идеал за свободна, демократична и единна Либия.

По думите им, след като Кадафи се оттегли, страната ще бъде единна и столицата Триполи, където „най-сетне хората ще бъдат свободни да създадат гражданско общество според собствените ни желания.

Ние - либийците - ще сформираме едно единствено племе - племето на свободните либийци, борещи се срещу потисничеството и лошия дух на разделението, уверяват представителите на племената, като благодарят на Франция и на Европа, "които предотвратиха клането", обещано от Муамар Кадафи.

Подписалите се под документа лидери на племена покриват цялата територия на Либия. Всяко едно племе в Либия е представено от най-малко един представител.

По-рано Муамар Кадафи призова либийските племена да се „изчистят от въоръжените бандити" в Мисрата, където правителствените войски претъпяха поражение. По време на боевете обаче нямаше никакви признаци за участие на племената, верни на либийския полковник.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.