Губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщи, че след обстрел от Украйна в град Железногорск е напълно прекъснато електро- и топлоподаването, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Според Старовойт това се е случило поради прекратяването на работата на подстанцията в Железногорск, което е направено "за безопасното организиране на работата по възстановяване на повредите".

Старовойт обеща, че последствията от аварията ще бъдат отстранени до два часа.

По-рано губернаторът написа, че подстанцията в Железногорск е пострадала от обстрел от украинските въоръжени сили.

Населението на Железногорск е около 97 хиляди души.

По-късно Старовойт съобщи, че електрозахранването е възстановено в повечето части на Железногорск. Според него възстановителните работи трябва да приключат до 14:00 часа московско време. (13:00 часа българско време).

Според телеграм канала "Осторожно новости" след прекъсване на електрозахранването в някои райони на Железногорск бензиностанции, магазини и банкомати спрели да работят. "Хората са в паника. Водата е разпродадена по магазините. И почти всички магазини са затворени. На бензиностанцията има огромна опашка", цитират медиите жители на града.

Според канала сутринта в Железногорск е спрял работа и местният завод "Вагонмаш".

ISW: Всяко колебание в западната подкрепа за Украйна е руска победа за Путин

ISW: Всяко колебание в западната подкрепа за Украйна е руска победа за Путин

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната

Тази сутрина губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че силите на руската противовъздушна отбрана са свалили девет въздушни цели над Белгород. По предварителни данни няма пострадали.

Във вторник над Белгород бяха свалени 17 ракети, един човек загина, а най-малко четирима други бяха ранени.

На 30 декември миналата година Белгород бе ударен от украински ракети, при което загинаха 20 души, а над 100 бяха ранени.

Белгород и областта се намират на границата с Украйна и там нерядко попадат снаряди или дронове, изстреляни от Украйна, но в последните дни обстрелът стана особено интензивен.

От 29 декември насам Русия е използвала срещу Украйна почти 300 ракети и над 200 бойни дрона "Шахед". Това каза по време на видеообръщението си във вторник вечерта президентът Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

Полша иска Киев да получи ракети с далечен обсег

Полша иска Киев да получи ракети с далечен обсег

Трябва да отговорим на последното нападение срещу Украйна с език, който Путин разбира