Гръцкото правителство критикува депутатите, които възнамеряват да гласуват против новото споразумение за трета спасителна програма в парламента тази вечер, съобщава Ройтерс.

Кабинетът подчерта, че правителство без мнозинство „не може да продължи напред" и повдигна възможността за предсрочни избори.

Парламентът трябва да одобри спасителната програма (85 милиарда евро), с която Гърция може да избегне банкрут. Очаква се споразумението да бъде прието без проблем, тъй като опозиционните партии обещаха да подкрепят премиера Алексис Ципрас, за да са сигурни, че Гърция няма да се върне към финансов хаос. Но вотът ще тества управляващата партия СИРИЗА, тъй като десетки депутати от партията са против строгите мерки за икономии. При тази ситуацията в страната могат да се проведат предсрочни парламентарни избори още през септември.

Говорителят на правителството Олга Геровасили заяви, че след парламентарното гласуване фокусът ще бъде към срещата на финансовите министри от еврозоната в петък, които също така трябва да подкрепят спасителния пакет, който е трети за Гърция за последните пет години.

Обаче тя призна, че някои депутати ще се противопоставят на проектозакона и сигнализира, че правителството ще срещне сериозни проблеми през следващите месеци, ако СИРИЗА остане разединена.

"Знае се, че някои депутати от СИРИЗА няма да гласуват в подкрепа на споразумението. Правителство, което няма управляващо мнозинство не може да продължи напред", каза говорителят пред Mega TV.

Крайнолевите членове на СИРИЗА настояват правителството да продължи да отстоява обещанията си, които именно помогнаха партията да оглави управлението в страната. Те са против съкращаването на разходите и увеличаването на данъците, което е наложено още от 2010 година.

Най-вероятно дебатът за споразумението в парламента ще се проведе тази вечер, тъй като през деня ще бъде разгледан първо в парламентарна комисия.

Според Геровасили има вероятност разкола в СИРИЗА да доведе до предсрочен вот през есента. Премиерът Алексис Ципрас заяви по-рано, че партията ще проведе специален конгрес в началото на есента, за да бъдат обсъдени различията.

Законодателството, което ще бъде гласувано, включва промени в данъчната система, пенсионна реформа, административна реформа, стартиране на схема за приватизация на пристанища, летища и на енергийния оператор и други промени.