Гръцкият парламент е одобрил втория пакет мерки на международните кредитори в замяна на отпускане на финансова помощ. Той получи подкрепата на повече от 200 депутати от 300-местния парламент, предаде АФП. "За" гласуваха 230 народни представители.

По-рано тази нощ се проведоха дебати, по време на които премиерът Ципрас защити мерките, колкото и непопулярни да са те в името на това страната да остане в еврозоната. Той предупреди, че определени среди в еврозоната все още искат Grexit. Тук той припомни исканията на германския финансов министър. Заплашваше ни и дефолт, каза още той.

"Всички знаят какъв избор бе сложен на масата. Алтернативата бе планът на германския финансов министър Волфганг Шойбле за излизане на Гърция от еврозоната и катастрофа за гръцката банкова система. Това означава, че имаше вариант за хаотичен дефолт, но никое правителство в тази страна не би се решило на това", отсече Ципрас.

Правителството на Гърция ще изпълнява споразуменията с кредиторите, въпреки че те са много тежки, увери той. 
"Ще изпълняваме програмата, въпреки че ни се наложи да направим труден избор", каза премиерът, подчертавайки, че на срещата на върха на еврозоната от 12 юли е бил постигнат сложен компромис, на чиято основа сега трябва да бъдат приети закони.

Премиерът призна, че законите трябва да бъдат прокарани през парламента по бърза процедура в нарушение на обичайните правила.

Гърция е стигнала до труден компромис с кредиторите, изчерпвайки всички възможности за преговори, допълни Ципрас.

Премиерът призна, че са били направени и грешки, заявявайки обаче, че е горд, че е повел "битка за правата на гръцкия народ".

По-рано, в речта си пред народните представителипредседателят на парламента Зое Константопулу, която е от управляващата СИРИЗА, остро критикувапоставените условия на страната като противоконституционни. Тя заяви, че не може да ги приеме и ще гласува против.

Докато течеше дебатът, около сградата на парламента се проведе и поредният протест на несъгласни с реформите, който прерасна в сблъсъци.