Международният наказателен съд в Хага ще издаде тази седмица заповед за арест на петима представители на либийското правителство, сред които лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи и неговият син Сейф ал-Ислам, съобщава mignews.com, като се позовава на телевизионния канал "Ал-Арабия."

Освен това, в заповедта за арест най-вероятно ще бъдат включени имената на бившия министър на външните работи на Либия Муса Куса, който избяга във Великобритания. Сред „заподозрените" е и директорът на външна сигурност Либия Абу Зейд Омар Дурда, за който се предполага, че към момента се укрива в Тунис.

Хагският съд има доказателства, че преди избухването на гражданска война в Джамахиррията, местните власти са планирали да потушат недоволството, убивайки мирни жители.

Очаква се прокурорът Морено Окампо да представи пред съда доклада си по случая утре.

Междувременно НАТО поднови въздушните удари срещу правителствен комплекс в либийската столица Триполи, съобщи телевизия Ал Джазира, цитирана от ИТАР-ТАСС. В столицата са отекнали два мощни взрива. Засега няма информация за последствията от нападението.

Преди три дни при подобна бомбардировка загинаха най-младият син на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал-Араб и трите му деца.

Късно снощи бе взривена кола в град Бенгази, но към момента не е ясно дали експлозията е нападение или просто инцидент. Според очевидец един човек е леко ранен. Засега няма данни за жертви при този инцидент.
Взривът избухна близо до Градския съд, където често се събират привърженици на бунтовническото движение.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.