Полша ще помогне на Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати преди да станат членове на НАТО, каза полският премиер Матеуш Моравецки в четвъртък.

"Считам присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО като важен сигнал за укрепване на сигурността в Европа", каза той по време на конференция.

"Искам да уточня, че в случай на нападение срещу Швеция или Финландия по време на техния процес на присъединяване, Полша ще им се притече на помощ".

Турция се притеснява за сигурността си при Швеция и Финландия в НАТО

Турция се притеснява за сигурността си при Швеция и Финландия в НАТО

Според Анкара, страните подкрепят терористични организации

Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към алианса на НАТО в сряда, решение, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна. Тази заявка дава старта на процес на присъединяване, който се очаква да отнеме само няколко седмици, въпреки, че Турция засега заяви, че няма да подкрепи тяхното членство, като за своето съгласие тя постави условие - страните да спрат да подкрепят кюрдските организации и да предадат на Анкара 33 лица, обвинени в Турция за тероризъм.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че Съединените щати ще работят с Финландия и Швеция, за да бъдат бдителни срещу всякакви заплахи за общата им сигурност, докато се обмисля членството на двете страни в НАТО. Подобни гаранции даде и Великобритания.

Всичките 30 настоящи страни от НАТО трябва да се съгласят да отворят вратата за нови членове, а решението според правилата трябва да се вземе единодушно.

Кремъл предупреди за "военни и политически последици", ако двете страни решат да се присъединят към НАТО, но в последните два дни Русия намали заплахите в реториката си, като руският външен министър Сергей Лавров заяви, че практически нищо няма да се промени с тяхното членство в НАТО.

Дмитрий Медведев, бившият руски президент, който е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, заяви миналия месец, че това ще принуди Москва да засили военното си присъствие в Балтийския регион.

Анализаторите обаче казват, че военни действия срещу скандинавските страни изглеждат малко вероятни, като се има предвид ситуацията, в която са "затънали" руските сили в Украйна.

Финландия не иска ядрени оръжия и бази на НАТО на територията си

Финландия не иска ядрени оръжия и бази на НАТО на територията си

Дори ако стане член на Алианса