Гръцкото правителство не възнамерява да подава оставка и да се отива към предсрочни избори, докато не завърши преговорите с партньорите си от еврозоната за новия спасителен пакет.
Това заяви говорителката на премиера Алексис Ципрас, цитирана от местни медии.

По думите й, избори сега не биха били полезни, като целта била да се финализира договорът с Европа, държавата да се върне към нормалността и да се постигне стабилност.

От своя страна лидерът на най-голямата опозиционна партия „Нова демокрация" Евангелос Меймаракис също смята, че предсрочни избори не бива да бъдат провеждани, тъй като те щели да бъдат катастрофа за икономиката, като е готов да си сътрудничи с премиера.

Според него договорът, който е постигнат с кредиторите, е връщане назад и единствен виновник за това е премиерът. Той не отхвърли и възможността за по-широко сътрудничество в правителството, допълвайки обаче, че това не е нещо, което иска премиерът.

Междувременно правителството внесе в парламента втория пакет реформи, поискани от международните кредитори. Той трябва да бъде приет, за да започнат преговорите за трета спасителна програма на страната. Депутатите трябва да гласуват по тях в сряда. Новият пакет включва директиви, които гарантират депозити на стойност до 100 000 евро, както и реформи в гражданското правосъдие, чиято цел е да ускорят законовите процедури и да намалят разходите за тях.