Днес ние всички се нуждаем от нов способ да живеем съвместно и да се уважаваме.

Това заяви шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова в началото на безпрецедентното публично изслушване на кандидатите за следващи генерален секретар на ООН. Близо два часа и половина Бокова отговаря на въпроси на посланиците в ООН.

Припомняме, днес започна изслушването на осемте кандидати за поста генерален секретар на ООН, което ще продължи до 14 април.

Започват изслушванията на осемте кандидати за генерален секретар на ООН
Обновена

Започват изслушванията на осемте кандидати за генерален секретар на ООН

Българският кандидат Ирина Бокова се изправя днес

За първи път в историята на ООН кандидатите за поста генерален секретар на световната организация публично ще се борят за поста. Новият процес по селекция скъсва с практиките от миналото, тъй като преди решенията се вземаха при закрити врата от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В началото Ирина Бокова говори за историята на България и за натрупания опит през живота си. Тя подчерта, че България има една от най-старите култури в Европа.

Идвам от малка, но горда страна, с бурна история, каза тя, редувайки английски и френски език в изложението си.

Бокова изтъкна, че има голямо участие в изготвянето новата конституция на България, а също така законодателство в защита правата на жените.

Според Бокова новите предизвикателства в света са бежанците, тероризмът, екстремизмът. Тя подчерта в тази връзка, че е необходим нов етап по отношение действията на ООН.

Ръководителят на ЮНЕСКО смята, че ООН пренебрегва казус като насилието срещу жени. XXI век трябва да бъде век на равенство на половите, категорична е тя. Не е възможно да се постигне едновременно мир и устойчиво развитие без равенство на половете, продължи Ирина Бокова.

За разлика от предишния кандидат, Игор Лукшич от Черна гора, Бокова не четеше по време на изказването си, което й донесе аплодисменти от представителите на страните в световната организация.

Според наблюдатели Бокова е на напълно различно ниво в сравнение с първия изслушан кандидат – Лукшич.

След края на изложението българският кандидат започна да отговаря на зададени от страните членки въпроси.

„Как ще осигури справедливо разпределение на постовете в ООН” и „Ще работили с необвързани страни” бяха част от въпросите към Ирина Бокова.

ООН е за всеки - малък, голям, развит, развиващ се. Необвързаните страни допринасят много, изтъкна в отговор българският кандидат. По темата за постовете тя изтъкна, че е привърженик на географския принцип и има високи стандарти в избора на кандидати.

Ирина Бокова се изказа категорично в подкрепа важността на превантивната дипломация.

Генералният директор на ЮНЕСКО спомена и Agenda 2063 (глобална стратегия за оптимизирано използване на ресурсите на Африка в полза на всички африканци), което според анализатори е добър начин за привличане на африканския вот в спора за председателския пост.

По отношение на бежанската криза тя изтъкна, че когато бежанец си намери работа, той или тя вече не е бежанец. По думите й връзката между хуманитарната дейност и действията за развитие са най-голямата слабост на ЕС.

Според нея екстремизмът се разпространява в обществата, подчертавайки, че в голямата си част е свързан с това, как образоваме хората.

Българката изуми още аудиторията, показвайки уменията си и на испански език, с което приятно изненада задалия въпрос посланик на Чили. Стана ясно, че Бокова отговаря на езика, на който й е зададен въпросът.

Ще използвам цялата си отговорност и правомощия за превенция на конфликти. Трябва да изградим, да създадем атмосфера за поддържане на диалог между страните членки, отговори тя на въпрос на чилийския посланик.

Този открит процес на диалог показва промяна в ООН, може би страните членки трябва да продължат в тези „демократични” линии, каза още тя.

Аз съм щастлив човек, водещ ЮНЕСКО – меката власт на ООН, подчерта Бокова.

Япония отбеляза, че само един от кандидатите е включил в инициативите си щекотливата тема за реформиране на Съвета за сигурност на ООН и попита Бокова за мнението й по въпроса.