Осем кандидати за поста генерален секретар на ООН, сред които генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, ще участват в неформалните изслушвания, които ще се състоят в централата на световната организация от днес до 14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН, цитиран от ТАСС.

Трябва да се подчертае, че за първи път в историята на ООН кандидатите за поста генерален секретар на световната организация публично ще се борят за поста. Новият процес по селекция скъсва с практиките от миналото, тъй като преди решенията се вземаха при закрити врата от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Неформалният диалог ще протича в двучасови сегменти с участието на всеки кандидат. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово пред Общото събрание на ООН (193 страни членки) за около 10 минути, след което представители на страните членки ще им задават въпроси. На всеки въпрос кандидатите ще имат по две минути за отговор.

Представители на граждански групи също ще могат да задават въпроси, както и през социалните медии.

Над 500 въпроса вече са предложени според ООН, включително такива като „Какъв критерий ще използва кандидатът, за да назначи високопоставени административни лица” и „Как ще прокарате мир в Близкия изток”.

Днес в залата на Съвета на ООН ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич, Ирина Бокова и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Утре ще се състоят слушанията с участието на бившия словенски президент Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия - Весна Пусич, и на Молдова - Наталия Герман. 

На 14 април страните членки на ООН ще изслушат администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк (Нова Зеландия) и бившия македонски външен министър Сърджан Керим. 

Изслушванията ще се транслират по официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

Следващият кръг ще бъде през юни, а през юли Съветът за сигурност на ООН ще започне разисквания на кандидатурите. Победителят ще стане деветият генерален секретар на ООН, наследявайки Бан Ки-мун на 1 януари.