Иран обяви, че започва добив на уранова руда от две нови уранови мини и промишлено производство на "жълт кек", намеквайки, че няма да забави ядрената си програма дни след като Техеран и световните сили не постигнаха отново споразумение, предаде „Ройтерс.

Страната отвори две уранови мини (Сагханд) в централния град Язд, които ще добиват уранова руда на дълбочина 350 метра и заводът Шахид Резаейнеджад в Ардакан за производство на „жълт кек" по случай Националния ден на ядрената технология в Иран, предаде IRNA.

Заводът в Ардакан има капацитет да произвежда 60 тона „жълт кек" годишно, допълва иранската агенция.

Те (световните сили) се опитват да спрат Иран да стане ядрена държава, но Иран ще стане такава, каза президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад в реч в Организацията за ядрена енергия на Иран.

Миналата седмица САЩ и съюзниците не постигнаха споразумение по време на разговорите в Казхастан.

"Жълтият кек" е сух уранов прах, който съдържа U3O8 . Получаването му, съвсем схематично, се свежда до следните процеси: - раздробяване на урановата руда, флотация (отмиване на съпътстващите скални и други примеси), химическа преработка, изсушаване на разтвора и събиране на концентрирания прах.

Това е междинен продукт, необходим за производството на обогатен уран, който може да се използва както в ядрената енергетика, така и за създаване на ядрени оръжия.